Skip to main content

Thierry Vandenbussche


Thierry Vandenbussche, momenteel artistiek directeur bij Privacytopia/Privacy Salon (VUB), lanceerde zijn carrière als curator in 2001 en bracht het festival Courtisane tot leven, een platform voor film en audiovisuele kunst, dat de relaties onderzoekt tussen beeld en wereld, esthetiek en politiek, experiment en betrokkenheid.

In 2007 verschoof zijn aandacht naar fotografisch werk op de rand van het medium. Hij onderzocht de fusie tussen het stilstaande beeld, haar eigen geschiedenis & technische achtergrond versus andere artistieke media (zoals beeldhouwkunst, performance, schilderkunst...). De organisatie ‘Outlandish’ was een curator/kunstenaarscollectief. In Antwerpen werd een galerieruimte geopend - stilll gallery. Borger, Borg Biennale en Observatorium waren andere lokale initiatieven van Thierry Vandenbussche, die tal van Belgische en internationale artiesten uit alle artistieke media presenteerden.

In 2019 was hij medecurator van ‘Festival of Control’, een tentoonstelling over de controlerende natuur van de mens. Tegenwoordig ligt zijn focus op datagebruik en de implicaties daarvan voor individuen en de samenleving. Niet alleen surveillance, privacy en gegevensbescherming komen aan bod, ook AI, IoT, Machine Learning, robotica, cyborgs…Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.