Stefaan Decostere

  • kunstenaar
Stefaan Decostere studeerde filmregie aan het RITS in Brussel. Nadat hij in 1978 was afgestudeerd, regisseerde hij zijn eerste documentaire over Marcel Duchamp. Van 1979 tot 1998 werkte hij als regisseur en producer voor het departement kunst van de (voormalige) BRTN. Hij maakte deel uit van kleine groep waarlijk vernieuwende televisieregisseurs die nieuwe formats voor steeds complexere ideeën creëerden. Decostere benaderde het medium televisie als een serieus platform voor zijn specifieke ideeën rond media analyse, structureel experimenteren en videobeeld creatie.
In zijn documentaires ging hij steeds kritischer om met het medium dat hij gebruikte. Het werden een soort van essays waarin hij de codes die de programmering van mainstream televisie bepaalden, van repliek diende. Cruciaal in deze ontdekkingsreis naar een radicale, nieuwe beeldtaal was Decostere's gebruik van editing.
Zijn documentaires blijven tot op de dag van vandaag veel meer dan louter een verslag over hun onderwerp. In tegenstelling tot 'normale' televisieproducties, vormen de programma's van Decostere een uitdaging voor de toeschouwer. Omdat ze de thema's en onderwerpen vanuit verschillende perspectieven benaderen, of een kans voor reflectie en introspectie bieden, verplichten ze de kijker een actief standpunt in te nemen.
In 1998 stichtte Stefaan Decostere samen met Margit Tamás Cargovzw.

Fout ontdekt op deze pagina?
Laat het ons weten.