Skip to main content

Marie Julia Bollansée

AOKIGAHARA


Het werk van Marie Julia Bollansée gaat over mensen, over hun leven en dood, en over hun queeste in het niemandsland daartussenin. In haar performances en haar video’s is het fysieke een constante factor. Haar scholing als klassieke beeldhouwer blijft duidelijk voelbaar in de beeldende kracht van haar werk. In haar videowerk positioneert de kunstenaar zich als alerte waarnemer en als hedendaagse vertolker van eeuwenoude thema’s. In haar performances worden krachten die altijd al hebben bestaan, maar heel dikwijls onzichtbaar blijven,  zichtbaar gemaakt. In haar installaties, creëert ze een spanningsveld tussen primaire materialiteit, poëzie en esthetische beelden. De onverwachte scheikundige reacties die door allerhande collaboraties teweeg gebracht worden, is een acuut aandachtspunt in het werk van Marie Julia Bollansée.

Blauwe dekzeilen duiken veelvuldig op in haar recente werk en ze definieerde haar eigen blauw: Tarpaulin blue.

NOW IS TARPAULIN BLUE
TARPAULIN BLUE © Marie Julia Bollansée 2016
Lapis Lazuli en Indigo zijn de twee koninklijke blauwe families waarvan alle blauwtinten afstammen.
Lapis Lazuli heeft een kristallijne oorsprong, het werd verkregen door edelstenen uit Afghanistan te verpulveren. Indigo is origineel plantaardig, het wordt uit indigoplanten gewonnen door een intensief rottings- en gistingsproces. International Klein Blue, het briljante Ultramarijn blauw van Yves Klein, met een intenstiteit verwant aan het oude Lapis Lazuli, is een zuiver synthetische verf.
Tarpaulin blue lijkt geen fabuleuze voorouders te hebben, geen voorbeelden in de natuur, en het heeft geen gepatenteerde chemische formule.
Ik heb een nieuw blauw, Tarpaulin blue, ontdekt tijdens mijn residentie in Mumbai, waar blauwe dekzeilen voor àlles gebruikt worden. Sindsdien trekken ze mijn aandacht écht overal, elke dag. (blauwe) Dekzeilen zijn de universele noodoplossing en de primaire schuilplaats voor de mensen overal op de wereld.
Tarpaulin blue verschijnt in oneindig vele tinten (zoals de hortensia’s in mijn moeders tuin). Er zijn even vele Tarpaulin blue’s als er situaties zijn waarin de mensen (blauwe) dekzeilen gebruiken.
Tarpaulin blue is veranderbaar, het past zich aan door het gebruik, wordt gepigmenteerd door de noodzakelijkheid in de mensenlevens.
De blauwe dekzeilen dringen in mijn werk binnen, en ze zijn betekenisdragers.
De kleur “Tarpaulin blue” beschouw ik als een teken van de tijd, als het nu-blauw

'Marie Julia Bollansée TARPAULIN BLUE', kunstenaars monographie: http://www.mariejuliabollansee.be/mariejuliabollanseev3/data/uploads/mariejuliabollanseetarpaulin-blue.pdf


AOKIGAHARA
Artificial Walk Tokyo
GEOLOGY
Kathmandu Exercise
NAMASTE
NARAYAMA 楢山
PROSTHESES
ROBOT FACTORY
TOKYO CONVERSATIONS
VIA DELLA PACE
Installation for 9 personalities in 1 body
Aven
Chemistry
Lucy
Forest

Residenties (selectie)

Kunst in publieke ruimte (selectie)Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.