Danny Devos (DDV)

  • kunstenaar
1959
Vilvoorde
België

Residenties (selectie)

Danny Devos is een kunstenaar wiens werk voornamelijk draait om body art en performance art. Daarnaast is hij gefascineerd door misdaad. Sinds het eind van de jaren 1970 is hij vooral bekend om zijn zelfdestructieve kunstopvoeringen, zijn zogenaamde 'True Crime Art' over seriemoordenaars, en zijn auditieve aanvallen als screamer met de Club Moral noise-band. Hij maakte reeds meer dan 100 performances en verschillende sculpturale installaties over geweld, misdaad en moord.

In 1981 richtte hij samen met Anne-Mie van Kerckhoven Club Moral op. Gedurende meer dan tien jaar lag het accent van deze organisatie op het presenteren van kunst en live events van extreme aard. 
Van 1998 tot 2004 was Danny Devos achtereenvolgens Sociaal Commissaris en voorzitter van het NICC, een Belgische belangenorganisatie voor Beeldende Kunstenaars. Zijn laatste project Diggin' for Gordon is een eerbetoon aan de Amerikaanse kunstenaar Gordon Matta-Clark, die zijn laatste monumentale werk Office Baroque in Antwerpen maakte. De Bastard Art Gallery concentreert zich vooral op dit project. Op 20 februari 2006 begon DDV een gat te graven op een onbekende locatie. DDV's gat is 130 bij 130 cm groot en gaat dwars door de keldervloer van een bakstenen gebouw. De aarde wordt in emmers gekiept en via een katrol naar boven gebracht. Eerst werd de aarde naar een containerpark gebracht, daarna werd het uitgedeeld
tijdens de opvoering 13 Galleries and only One DDV in town. Momenteel wordt het gebruikt om James Lee Byars' Tomb te vullen. Het graven kan 24 uur per dag via een webcam gevolgd worden. De Bastard Art Gallery geeft toegang tot de stille beelden, video's en geluidsopnames van de Diggin' for Gordon-webcam. 

Fout ontdekt op deze pagina?
Laat het ons weten.