Yannick Val Gesto

  • kunstenaar

Residenties (selectie)

Een groot deel van de werken van Yannick Val Gesto ontstaat in de obscure dieptes van het internet. In die zelden bezochte uithoeken fungeert het world wide web als een vergeetput en vergaarbak voor beelden en ideeën die ooit modieus en vernieuwend leken, ofwel juist nooit werkelijk af raakten. Omdat het internetgeheugen geen onderscheid maakt tussen landsgrenzen of werelddelen, culturele achtergronden, populaire of intellectuele activiteiten, games of historische informatie, bestaat deze parallelle wereld vooral uit uitermate interculturele, hybride content.

Val Gesto graaft als een actuele archeoloog en digitale antropoloog hier doorheen, waarbij hij deze wereld in zijn werk citeert, recycleert en mangelt tot een eigen beeldtaal, die het daglicht ziet in de vorm van (3D-animatie-)video's, installaties en digitale prints.

Hierbinnen worden internet-legends omgevormd tot hedendaagse mythes, krijgen game-karakters dezelfde status als Middeleeuwse heiligen en refereren abstracte, in vele lagen bewerkte beelden aan gravures en schilderijen, maar tegelijkertijd aan de merkwaardig universele - en soms buitensporig kitscherige - esthetiek van een groot deel van de actieve internetgebruikers.

(Alexandra Crouwers)

Fout ontdekt op deze pagina?
Laat het ons weten.