Skip to main content

Sara Van Woerden

After easy nail art stamp - Sara van Woerden


Het multimediale project ‘developing an imaginary game world’ is het overkoepelende orgaan van Sara van Woerden’s artistieke praktijk. Wat haar interesseert in de wereld van games is het bestaan van de eigen beeldtaal (die als speler van het spel geloofwaardig is, maar die buiten de spelcontext voor een andere interpretatie vatbaar is) en de typische taal; woorden en zinnen die gebruikt worden in het spel, spelregels, spelnamen, woordkeus en discussies op forums. 

Van Woerden creëert een wereld die de taal en de beelden van het spel ademt, maar waarin spelregels van tijdelijke aard zijn. Dit doet zij door het voorstellen van imaginaire spelelementen: personages (en hun kostuums), graphics, rekwisieten, omgeving en prototypes in de vorm van kunstwerken. Het woord voorstellen is bewust gebruikt: het maken en presenteren van kunstwerken is voor haar een zoektocht naar manieren om imaginaire spelelementen te ontwikkelen en vorm te geven. Het is een testen van materiaal, van combinaties van materiaal / media, schaal, plaatsing in de ruimte en ten opzichte van andere werken. Dit is een constant, actief proces van developing: haar gamewereld zal nooit af zijn. 

Met de introductie van imaginaire spelelementen trekt zij hen uit een voorgestelde spelomgeving en brengt ze de elementen binnen in haar eigen wereld. Dit doet zij door de elementen voor te stellen op materiaal uit haar leefomgeving: 'huis-tuin-en-keuken materiaal' zoals een stuk gipsplaat, een isolatieplaat, wijnkist, een dienblad, etc. alsook op materialen uit haar werkomgeving zoals (gebruikt) papier, canvas, karton, etc. Sommige spelregels zullen zich manifesteren in de uitwisseling en de overlap van deze verschillende werelden.

Bronnen voor haar imaginaire personages (en hun kostuums), graphics, rekwisieten, omgeving, prototypes en titels / namen zijn onder meer logo’s, kinderwerk, vector afbeeldingen, outsider art, app tekeningen, handwerken, doodles, digitale ontwerpen, (gids)illustraties en spelforums. Door enkel de achtergrond, het object of subject te gebruiken en te manipuleren transformeert Van Woerden andermans uitvindingen tot de imaginaire spelelementen waarnaar zij op zoek is.  


After easy nail art stamp - Sara van Woerden
Happy Cups - Sara van Woerden
Jozef (nozemman)
Pony's
Roomboter
Vrijdagmiddag
leeggoo
Boekenrij
Buttons
Coca Cola
Dakwerken
Geen titel (sluitingsuur)
Geen titel (stoepkrijten)
Geen titel (vaatwas)
Golfclubs
Graduation 2013, KASK, Gent (B)
Graduation 2013, KASK, Gent (B)
Graduation 2013, KASK, Gent (B)
Kaartenhuis
Kinderen en ijs
Kinderfiets
Spaghettivork
Twenty feet
Op tafel


Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.