Skip to main content

Lieven Lefere


Lieven Lefere (°1978, Roeselare, BE) woont en werkt in Gent. Hij behaalde een master in de fotografie en een postgraduaat als conservator hedendaagse kunst. Het uitgangspunt binnen zijn oeuvre is de problematische verhouding van het fotografische beeld met de realiteit. Aanvankelijk werkt hij rond de begrippen controle en reconstructie. In 2012 presenteert hij de fotoreeks Simularities tijdens een eerste solotentoonstelling in De Directeurswoning (Roeselare, BE). 

Vanaf 2013 werkt de kunstenaar samen met V/MSP Gallery (Brussel, BE) waar hij drie solotentoonstellingen en een groepstentoonstelling bracht.

Tijdens een kunstenaarsresidentie in KIK (Drenthe, NL) neemt zijn artistieke parcours een nieuwe wending. Lefere verlegt zijn aandacht naar de wijze waarop het landschap wordt voorgesteld en hij laat zich hier vrijelijk inspireren door de theorieën van de Franse, modernistische architect Le Corbusier. Sindsdien combineert hij zijn foto’s meestal met ruimtelijk werk. Schaalmodellen, gegraveerde panelen en uitgekiende vitrinekasten worden beeldend ingezet; zoals bij de groepstentoonstellingen Soilsample – Erasing Nature in KIK (Drenthe, NL) en De zee – Salut d’honneur Jan Hoet (Oostende, BE).

Dit traject wordt een jaar later samengevat in de soloshow I never promised you a horizon in de galerij Casa Argentaurum (Gent, BE). Hier wordt het sleutelwerk La raison des ombres voor de eerste maal getoond. Het werk is een bespiegeling over het fotografische beeld en de temporaliteit, maar ook over het statuut van het fotografische beeld en de verwevenheid tussen fotografie, architectuur, herinnering en geschiedenis. La raison des ombres reisde nadien onder meer naar de tentoonstelling Time - Space - Existence officieel deel van de Architectuurbiënnale van Venetië 2016 (Venetië, IT), werd simultaan getoond tijdens het grootse zomerparcours Into nature - art expedition (Eelde, NL) en was onderdeel van de tentoonstelling Because its in my nature in MI* Galerie in Parijs georganiseerd door Urbanautica.

In 2017 werd zijn werk getoond tijdens groepstentoonstellingen in Krupic Kerstin Galerie (Keulen, DE) en in MI* Galerie (Parijs, FR).

Sinds midden 2018 werkt Lefere aan een beeldenreeks onder de titel Nothing is more visible then things hidden. Onderdelen van deze reeks werden getoond op solopresentaties in V/MSP Gallery en Casa Argentaurum (Gent). In het najaar van 2020 wordt een nieuw werk, een reconstructie van de geïdealiseerde Romaanse architectuur zoals toegepast bij van Eycks Madonna met kanunnik van der Paele, getoond in het Gentse Universiteits Museum. Deze groepstentoonstelling wordt gevolgd door een tweede solopresentatie in de Gentse galerij Casa Argentaurum.Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.