S.M.A.K. - Stedelijk Museum voor Actuele Kunst

  • Musea (Beeldende Kunst)
  • Tentoonstellingsruimte
Gent
België
S.M.A.K. is een bijzonder museum voor hedendaagse kunst, gevestigd in het Kunstenkwartier van de Stad. Het museum heeft een uitgebreide internationale collectie van bijna 2000 kunstwerken, met grote pijlers als Joseph Beuys, Panamarenko, Marcel Broodthaers en een ruime arte povera-collectie. Deze collectie krijgt een grote plaats binnen het tentoonstellingsprogramma van het museum. S.M.A.K. stelt de kunstenaar centraal in haar denken en handelen. Een grote aandacht voor monografische tentoonstellingen is daar dan ook een logisch gevolg van (Michael Sailstorfer, Jorge Macchi, Johan Grimonprez). S.M.A.K. probeert het werk van een kunstenaar in zijn veelzijdige kwaliteit te tonen. 

Naast monografische tentoonstellingen en haar collectie is S.M.A.K. gekend omwille van haar projecten in de openbare ruimte. Grote stadstentoonstellingen: Chambres d'Amis (1986), Over the Edges (2000) en TRACK (2012), maar ook kleinschaliger projecten zoals Moscou-Bernadette. Telkens wordt in deze projecten een methodologie ontwikkeld die het werken in en rond de openbare ruimte kritisch onderzoekt.

S.M.A.K. wil een open en genereus huis zijn. Het museum als oase waar via het kunstwerk bijzondere ontmoetingen plaats vinden: tussen bezoekers onderling, tussen bezoeker en publieksbemiddelaar, tussen bezoeker en kunstenaar. Een bezoek aan S.M.A.K. is altijd een belevenis, een avontuur, een ontdekking van een andere werkelijkheid. S.M.A.K. is een open huis waar kunst en samenleving op een experimentele manier in vraag kunnen gesteld worden. 

Fout ontdekt op deze pagina?
Laat het ons weten.