Skip to main content

Ellen Schroven


Het werk van Ellen Schroven vertrekt steeds vanuit kleine observaties, die worden vastgelegd in een medium dat zich daar het best toe leent.
Op gezette tijden wordt getracht de chaos in deze eindeloos uitdeinende verzameling te bezweren door middel van een ruimtelijke en meestal tijdelijke ordening.
In de installatie A Swamp above the Earthbelichten tekeningen, foto’s, videofragmenten en teksten thema’s als de verhouding tussen taal en beeld, melancholie en de tijd.
De tafels zijn gepositioneerd volgens Hexagram 45, een symbool uit het boek I Ching, dat staat voor de act van het verzamelen.
De observaties waaruit de installatie is gegroeid, vonden tevens een neerslag in de tweeledige publicatie O of de Vertaling van een Cirkel.
Het eerste deel biedt een chronologisch overzicht van de verzamelde fragmenten, terwijl het tweede deel een Voortdurende Treinrit beschrijft. 
Beide boeken zijn met elkaar verbonden via een numeriek systeem, maar kunnen ook afzonderlijk worden gelezen. Flanders Arts Institute

Expertise centre for performing arts, music and visual arts.