Skip to main content

Michaël Aerts


Michaël Aerts maakt objecten, sculpturen, installaties en daaraan gerelateerde tekeningen. Zijn werk moet worden geplaatst in de context van de Westerse socio-culturele geschiedenis en meer bepaald van de artistieke en architecturale symbolen en vormen die daarin sinds de Middeleeuwen zijn ontstaan.
Sporen van de rijke Belgische surrealistische traditie en cultureel erfgoed zijn belangrijke elementen in zijn iconografie. Een ander belangrijk kenmerk is Aerts' bijzondere belangstelling voor machtsbeelden, zoals globes en monumenten.
Zijn behandeling en keuze van materialen is een ander opmerkelijk aspect: een consistent en herhaaldelijk gebruik van een selectie aan materialen die de poëtische inhoud van het werk op zich al oproepen, zorgt telkens voor een bijkomende betekenislaag. Dit gebeurt allemaal vanuit een sterk bewustzijn van het historisch gebruik van zowel object als materiaal.
De associatieve structuur en de iconografische inhoud van de werken verraden een passie voor culturele stijlen en een scherpe analyse van hun betekenis. Thema's zoals de materiële taal van macht, lust en sensualiteit en de ideologische transformatie die zich voordoet wanneer deze worden verplaatst naar een andere (hedendaagse) context, blijven terugkeren. Deze bestanddelen zorgen voor een bijzondere en herkenbare sfeer, zowel in de tekeningen als in de installaties.
Michaël Aerts werkt momenteel aan een aantal verschillende verplaatsbare monumenten. Deze sculpturen of monumenten zijn opgebouwd uit flightcase elementen, die normaal worden gebruikt als verzendingsmateriaal om opbouw en afbouw te vergemakkelijken.
Door de nadruk te leggen op de mobiliteit van het monument, verbeeldt het werk de verschuiving van de oorspronkelijke betekenis van het monument en de idee van transmigratie, religieuze consumptie en ideologie in de hedendaagse maatschappij. De betekenis verandert tegelijkertijd ook volgens de locatie waar het werk wordt opgesteld.
(D.V.)Flanders Arts Institute

Expertise centre for performing arts, music and visual arts.