Skip to main content

Ruben Bellinkx

The musical chair


Ruben Bellinkx toont veelal situaties waar gebruiksvoorwerpen, attributen en dagelijkse leefruimtes hun vanzelfsprekende rol verliezen. Bepaalde voorwerpen krijgen door specifieke combinaties en manipulaties een andere functie en/of context.

Doordat Ruben Bellinkx al zijn ingrepen daadwerkelijk uitvoert creëert hij, in tegenstelling tot een virtuele wereld die enkel kan bestaan doormiddel van digitale beeldbewerkingen, een surreële wereld. Daarbij past hij het object zelf aan in plaats van het beeld.

De verwondering die dit bij de toeschouwer kan oproepen wil hij versterken door een compositie of setting te creëren die een verstild poëtisch beeld achterlaat dat balanceert op de rand van herkenning en vervreemding.

Met dagelijkse, herkenbare elementen wordt een ongeziene situatie getoond waarbij de toeschouwer geconfronteerd wordt met de conditionering van zijn blik en zijn vooringenomen positie moet heroverwegen. Er ontstaan beelden met meerdere betekenislagen waarbij de kwetsbaarheid en instabiliteit van onze schijnbaar zekere realiteit voelbaar wordt.

Ruben Bellinkx maakt gebruik van de media tekenen, film, video, fotografie en installaties. Het ontwikkelen van een idee gebeurt meestal al tekenend, pas in een later stadium kijkt hij in welk medium een idee het beste tot uitdrukking komt. Het accent ligt daarbij vooral op film en video.

 

 

 


The musical chair
Rat Experiment
The table turning
The watertower
City Garden
The houseplant
Stream


Flanders Arts Institute

Expertise centre for performing arts, music and visual arts.