Skip to main content

Mashid Mohadjerin


Mashid Mohadjerin (1976, Teheran, Iran) is een Iraans-Belgische fotografe en beeldend kunstenaar. Ze studeerde af aan de Academie voor Schone Kunsten.
Mohadjerin ontving de eerste prijs World Press Photo 2009 in de categorie Contemporary Issues met een foto uit haar reeks over Lampedusa uit 2008, waarin ze meereisde met de reddingsdiensten op de Middellandse Zee. Ze won ook International Photography Award en Prix de La Photo.

Naast portretten maakt Mohadjerin in haar persoonlijke werk vooral foto-essays. Haar werk richt zich op onderwerpen zoals identiteit, migratie, verzet, minderheidsgroepen, sociaal ontheemden en gemeenschappen in transitie, gaande van Apartheid in Libanon, Vrouwenhandel in Oost-Europa, wapencultuur in Amerika, vluchtelingen in Libië tot jonge native Americans in Oklahoma. Mohadjerin vluchtte zelf als kind met haar ouders uit Iran naar België.

Ze maakte in 2016 het boek Lipstick & Gas Masks over de vrouwen en verzet in Egypte en Tunesië. In 2019 maakte ze samen met journaliste Samira Bendadi het boek Textile as Resistance (uitgegeven door Hannibal). In 2021 kwam haar boek Freedom Is Not Free uit waarin ze haar terugkeer naar haar roots in beeld brengt. Ze werkt nu haar PhD in de kunsten af aan het KASK en UA.Flanders Arts Institute

Expertise centre for performing arts, music and visual arts.