Skip to main content

Sexteto Tanguedia

Sexteto Tanguedia (150x150)


Dit sextet rond accordeonist Gwen Cresens waagt zich aan de passionele muziek van Piazzolla.

Sexteto Tanguedia interpreteert de muziek van de Argentijnse bandoneonist-componist Astor Piazzolla op een passionele, beklijvende manier, en blijft hierbij voortdurend op zoek naar het originele klankbeeld van zijn concertante tango. De groep staat voor een totaalconcept: het artistiek project reikt verder dan de muziek alleen. Zo helpen een aangepaste belichting en kostumering een juiste sfeerschepping te treffen. En zo kal de groepskern in de toekomst ook occasioneel uitgebreid worden met kunstenaars uit andere disciplines.

Opgericht in 1993, bij wijze van in memoriam een jaar na het overlijden van de Argentijnse Tango Nuevo-meester, werd het ensemble na een lange pauze in 1998 opnieuw geactiveerd om af te studeren met grote onderscheiding aan het Antwerpse Conservatorium, onder mentorschap van Theo Mertens. In 2000 kende Sexteto Tanguedia zijn definitieve bezetting: zes jonge Antwerpse 'porteños' uit totaal verschillende professionele werelden maar met een gemeenschappelijke passie - Astor Piazzolla's Tango Nuevo. Deze bezetting wordt bij gelegenheid met een strijktrio uitgebreid tot het Orquesta Tanguedia.

Oprichter en muzikaal leider, accordeonist Gwen Cresens, genoot een klassieke opleiding en verdient sindsdien zijn sporen bij o.a. Trio Dor, Jo Lemaire en Arno Hintjens. Violist Wietse Beels, ook bekend van Trio Dor, beweegt zich vooral in het circuit van de klassieke muziek, en richtte recentelijk het pianotrio 'Narziss und Goldmund' op. Pianiste Karla Verlie genoot een klassieke pianistieke opleiding, en is momenteel vooral vocaal actief in het Franse chanson en het muzikaal improvisatietheater met 'Les Poupees Passionnees'. Autodidact Jokke Schreurs vindt men als gitarist voornamelijk in jazz-middens terug, en contrabassist Ben Faes, o.a. werkzaam bij Wannes Van De Velde, voltooit momenteel zijn klassieke opleiding. Voor de vocale nummers doet Sexteto Tanguedia een beroep op zangeres-actrice Tiny Bertels, die tijdens haar opleiding aan de Studio Herman Teirlinck haar voorliefde voor tango ontdekte en ontwikkelde.

Bezetting :
Gwen Cresens (accordeon)
Wietse Beels (viool)
Karla Verlie (piano)
Jokke Schreurs (gitaar)
Ben Faes (contrabas)
Tiny Bertels (zang)
Flanders Arts Institute

Expertise centre for performing arts, music and visual arts.