Skip to main content

Walter Boeykens

Walter Boeykens


Walter Boeykens bouwde een schitterde internationale carrière uit en bracht de klarinet als schitterend solo en ensemble-instrument op de voorgrond.

Nadat hij het BRT Filharmonisch Orkest in 1984 verliet, heeft de internationale carrière van de Belgische klarinettist Walter Boeykens een zeer hoge vlucht genomen.
Walter was te gast op alle grote Europese muziekfestivals: Berlijn, Parijs, Warschau, Madrid, Salzburg, Wallonië en natuurlijk het Festival van Vlaanderen.
Verder musiceerde hij als solist in diverse kamermuziekformaties in Israël, de Verenigde Staten, Venezuela, Japan, Korea, ...
Als pedagoog was Walter Boeykens verbonden aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium, waar hij het unieke Walter Boeykens Clarinet Choir oprichtte, het Conservatorium van Rotterdam, de Académie Internationale d'Eté in Nice, de Cité de la Musique in Parijs, en de Scuola di Alto Perfezionamente Musicale in Turijn. Studenten komen uit alle windstreken om speciaal door hem gevormd te worden.

Als dirigent leidde hij het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, het Brabants Orkest in Nederland, het Nationaal Orkest van België, én, zijn optreden met het Orchestra Filharmonica di Torino kreeg in de Italiaanse pers een vurig lovende kritiek.

Als redacteur bij de Haske Publications bv. gaf hij zijn naam aan een unieke reeks muziekuitgaven voor klarinet in alle mogelijke bezettingen.

Walter Boeykens werd gelauwerd met o.a. de 5de Prudens Van Duyseprijs in 1988, de Speciale Cultuurprijs van de Gemeente Bornem (1995) en werd benoemd tot cultureel ambassadeur van Vlaanderen. Hij ontving eveneens de Gouden Penning van de Vlaamse regering in 1996. in 2001 ontving hij de allereerste Klara-carrièreprijs.

Voor al zijn verdiensten werd Walter Boeykens in juli 1997 door Koning Albert II in de adelstand verheven.
Tot op vandaag is hij Vlaanderens beroemdste internationale klarinettist.

 

Walter Boeykens overleed op 23 april 2013 op 75 jarige leeeftijd.


Discography (selection)
Flanders Arts Institute

Expertise centre for performing arts, music and visual arts.