Skip to main content

Nele Vertommen


Vlaamse hoboïste

Nele Vertommen (°1999) werd reeds als 5-jarige geboeid door oude muziek, bij het horen van de Mattheüs-Passie van Bach. Hier werd haar al duidelijk dat ze deze muziek ook zelf wilde kunnen spelen. Enkele jaren later startte ze met hobolessen bij Korneel Alsteens. Wanneer ze na 2 jaar spelen ontdekte dat die prachtige hobo-solo's uit de Mattheüs-Passie eigenlijk voor de barokhobo geschreven werden, ontstond het idee om barokhoboïste te worden. 

Op haar 14de begon ze met zelfstudie voor barokhobo, waarna ze zich op 15-jarige leeftijd studente kon noemen aan het Koninklijk conservatorium van Brussel, in de klas van Marcel Ponseele. Na een tussenjaar in Den Haag waarin ze zowel barokhobo als blokfluit studeerde, ontving ze daar haar bachelor-diploma met grootste onderscheiding. Eenmaal terug in België rondde ze haar master in Brussel af, tevens met grootste onderscheiding. 

Tijdens haar studies was Nele al zeer actief aan het concerteren met ensembles als: Il Gardellino, A Nocte Temporis, Collegium Vocale Gent, Musica Gloria, La Chapelle Harmonique en La Petite Bande. Eind augustus 2017 was ze artieste in residentie op het Oostenrijkse festival “Trigonale”. Deze periode werkt ze samen met Beniamino Paganini (haar vriend) sterk aan de uitbouw van het ensemble Musica Gloria. 

Naast het spelen van concerten, bouwt ze barokhobo’s. 
Flanders Arts Institute

Expertise centre for performing arts, music and visual arts.