Skip to main content

Dick van der Harst

Dick van der Harst (150x150)


In zijn composities en creaties vermengt Dick van der Harst vele invloeden: jazz, klassiek en volksmuziek. Gewaardeerd voor zijn geëngageerde werk wordt Van der Harst vaak uitgenodigd op internationale fora of festivals om projecten met grote groepen muzikanten te realiseren.

Dick Van der Harst is muzikant, arrangeur en componist. Sinds 1989 is hij componist in residentie bij LOD. In zijn composities ontleent hij elementen uit zowel jazz, klassiek als volksmuziek uit alle hoeken van de wereld. Hij vermengt muzikale stijlen die hem aanspreken en creëert er iets nieuws mee, muziek die zijn onmiskenbare stempel draagt. Zijn muziek is ook uiterst 'menselijk', en laat een grote vrijheid aan de muzikanten die ze uitvoeren.

Met muziektheaterproducties als Diep in het bos en Achter ‘t eten (samen met Eric De Volder), Stories of Europe – The Attendants’ Gallery (samen met acteur/ regisseur Koen De Sutter) en La Tristeza Complice (samen met Alain Platel van Les Ballets C de la B) heeft van der Harst een uitgebreid repertoire opgebouwd. Kenmerkend voor zijn projecten is dat ze een breed publiek aanspreken. Zijn volkse fanfare Banda Azufaifo en het hartverwarmende Huis der verborgen muziekjes I & II, zijn daarvan de bekendste getuigen.

In 2001 kreeg van der Harst de Louis Paul Boonprijs “voor zijn maatschappelijk engagement en de binding met de mens die in zijn hele oeuvre terug te vinden is”. Voor zijn samenwerkingsproject Achter ‘t eten met Eric De Volder werd hij in 2004 bekroond met de Grote Theaterfestival Prijs. In 2007 & 2008 was Dick van der Harst stadscomponist van Gent.

In 2008 werden zijn CD’s Gloria (Kerst‐, Nieuwjaars‐ en Sinterklaasliederen uit verschillende culturen), Vlernica (geïnspireerd op de vlucht van kinderen voor de Spaanse burgeroorlog) en Assim (bewerking van muziek van Jacob Obrecht) uitgegeven.
In het kader van Linz Cultuurhoofdstad 2009 creëerde hij een compositie voor het jaarlijkse terugkerend muzikale evenement Klangwolke. In 2010 werkte Dick van der Harst samen met Thomas Hauert (ZOO) voor de productie You’ve changed. Voor LOD bereidt hij samen met Oxalys en Raven Ruëll een kindervoorstelling voor gebaseerd op het boek De eenzaamheid van de egel van Toon Tellegen (première mei 2013).

© LOD

 


Discography (selection)
Flanders Arts Institute

Expertise centre for performing arts, music and visual arts.