Skip to main content

Symfonieorkest Vlaanderen

Het Symfonieorkest van Vlaanderen


Het Symfonieorkest Vlaanderen is een uiterst flexibel en efficiënt orkest en heeft dit vooral te danken aan het unieke orkestmodel dat staat voor een projectmatige werking waarbij concerten maximaal gebundeld worden tot concertreeksen in Antwerpen, Brugge, Gent en Brussel. Het orkest concerteert in alle grote concerthuizen in Vlaanderen en Brussel.

Het Symfonieorkest Vlaanderen is een orkest samengesteld uit een zestigtal enthousiaste musici. Dankzij zijn grote orkestrale kwaliteiten bereikt het orkest jaarlijks een ruim en trouw publiek. In eigen land heeft het orkest succesvolle concertreeksen in alle belangrijke Vlaamse steden met vaak uitverkochte zalen.

Sinds zijn ontstaan in 1960 heeft het orkest een parcours met veel hindernissen afgelegd. Het werd opgericht in 1960 onder impuls van ir. Dirk Varendonck, die ook de eerste dirigent was. Vanaf 1984 werd het 'Nieuw Vlaams Symfonieorkest' gedirigeerd door Patrick Peire, Robert Groslot en Fabrice Bollon. In 1995 werd het omgedoopt tot 'Het Symfonieorkest van Vlaanderen' en grondig hervormd onder leiding van intendant Dirk Coutigny. Hij herstructureerde het tot een modern flexibel orkest.

Jaarlijks brengt het orkest een tiental producties die worden ontdubbeld in een ruim netwerk van concerten in eigen land, maar ook in Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en Italië. In 1998 trok Coutigny de Britse dirigent David Angus aan als chef-dirigent. Van bij zijn aanstelling geloofde Angus zeer sterk in de mogelijkheden van het orkest en het uitzonderlijke orkestmodel. Hij zorgde dan ook voor de grote doorbraak. Met stevige programma's en een zorgzaam samengesteld orkest werd zwaar geïnvesteerd in de orkestkwaliteit.

In de periode 2004-2011 was de Vlaamse dirigent Etienne Siebens chef-dirigent van het Symfonieorkest Vlaanderen. Hij slaagt erin een goede combinatie te maken tussen kwaliteit, vernieuwing en gedrevenheid. De muziekpers ziet in Etienne Siebens een “bezielende dirigent die tegelijk oog heeft voor de details van een partituur en voor het bredere kader waarbinnen een werk past”. Samen met zijn orkest werkt hij verder aan rijpheid, wederzijds vertrouwen en ervaring. Stralende beheersing en zekerheid geven aan de concerten van het Symfonieorkest Vlaanderen glans, kracht, vrolijkheid en helder klinkende uitvoeringen.

Van 2011 tot 2013 leidde de Japanse dirigent Seikyo Kim het orkest. Hij werd in 2013-2014 als chef-dirigent opgevolgd door de Brit Jan Latham-Koenig.Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.