Skip to main content

Aquarius

Aquarius


Aquarius wil vooral het 20ste eeuwse vocale repertoire laten horen, gemengd met het gekende en bekende repertoire. Het ensemble droeg tot 2006 de naam Goeyvaerts Consort.

Het Aquarius Consort werd oorspronkelijk opgericht onder de naam Goeyvaerts Consort, deze naam ontleende het aan Karel Goeyvaerts (1923-1993), de belangrijkste Belgische componist nà 1950, die symbool staat voor vernieuwing, avontuur, internationalisme, eruditie en spiritualiteit. De wens was niet zozeer alles van hem te brengen, als wel de ‘idee’ Goeyvaerts in ons op te nemen en uit te dragen. Na twaalf jaar besloot het Goeyvaerts Consort zich om te dopen tot AQUARIUS. Ingewijden weten dat het opus magnum van Karel Goeyvaerts - onze naamgever - zijn opera AQUARIUS is.
Het Consort wil vooral het 20ste eeuwse vocale repertoire laten horen:
van de vroege klassieken tot de postmoderne actuele; het stevige repertoire, dat wegens zijn moeilijkheidsgraad te zelden aan bod komt.
Op 31 maart 1995 gaf het Consort zijn eerste concert in de begijnhofkerk in Gent, met op het programma “Het passieverhaal volgens Matteus” van Norbert Rosseau en de “Quatre motets pour un Temps de Penitence” van Francis Poulenc. Nadien volgde elk jaar een heruitvoering van Rosseaus passie in de kapel van het seminarie in Gent en ook op andere plaatsen in Vlaanderen en daarbuiten o.a. in de Grote Sint Bavokerk in Haarlem en in Kempten en Altenstadt (Duitsland). Eveneens verscheen de CD van dit werk.

Concerten volgden in het kader van het Festival van Vlaanderen, Vooruit Geluid, Theaterfestival Boulevard in ’s Hertogenbosch, Festival de Wallonie, Brussel 2000, Lille, Music in European Gardens (Kleve), Schumannfestival in Bonn, de Dag van de Nieuwe Koormuziek in Amsterdam, Festival Noord-Brabant in Bergen op Zoom, Musica Sacra in Maastricht, ….
In juli 2002 vond een succesvolle concertreis plaats doorheen Estland. Tijdens het Musica Sacra Festival van Marktoberdorf (28.05 -01.06.04) oogstte het Aquarius Consort enorme bijval met de uitvoering van het Concerto voor koor van Alfred Schnittke en werden we uitgenodigd om dit werk te komen zingen op de 29. Fränkische Musiktage 2004.
Talrijke radio-opnames voor VRT, KRO, WDR, … in 2002 bracht Cyprès de Blake/Posman CD uit, een Robert Schumann CD is in productie bij Fuga Libera.
Voor het seizoen 2004-2005 is er een project gepland met BL!NDMAN en brengen we de creatie van de cantate Etat de Siege van Garrett List voor de opening van het Festival de Liège 2005 en Festival Sons d'hiver in Parijs.
Op het repertoire staan reeds werken (dikwijls Belgische creaties) van Arvo Pärt, Henryk Gorecki, Thorkell Sigurbjornsson, Ralph Vaughan Williams, Giorgy Ligeti, Veljo Tormis, Eisler , Robert Schumann en vele anderen. Ook een vijftiental werken van Belgische componisten hielden wij boven de doopvont naast de vele ander composities die op ons repertoire staan.
Op de prestigieuze kamerkoorwedstrijd van Marktoberdorf (Duitsland) in mei 1999 was het toen nog Goeyvaerts Consort als enig West-Europees koor prijsdrager in de categorie “international excellent” èn kreeg ook nog de Gustave Charlierprijs voor de beste uitvoering van een religieus werk (Recessional van TH. Sigurbjornsson)

Het Goeyvaerts Consort begon met zijn nieuwe naam Aquarius  zijn tweede tijdperk. het is hun wens een andere artistieke koers te varen, om niet het wensbare maar wel het haalbare na te streven.
Vanaf morgen mengen we het nieuwe met het oude. Vanaf morgen serveren we het onbekende naast het vertrouwde.
De vierentwintig durvers gaan door. Dat is durven…..


Discografie (selectie)



Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.