Skip to main content

Currende

Currende


Erik Van Nevel heeft speciaal affiniteit met J.S.Bach en de grillige 17de eeuw. Daarnaast legt hij zich toe op het fantastische kunstpatrimonium van de Vlaamse polyfonisten.

Onder de naam Currende schuilen verschillende formaties:
Het Currende Consort is het ensemble van 4 tot 6 vocale solisten.
Afhankelijk van programma en stilistische noden worden de vocale solisten aangevuld met een uitgebreide continuo-groep of een renaissance-instrumentarium en dragen dan de naam Currende.

De Capella Currende werd in 1974 door Erik Van Nevel opgericht en is samengesteld uit een zorgvuldige selectie van uitstekende koristen.
Currendes zangstijl is herkenbaar aan zijn diepgaande uitvoeringspraktijk en vooral aan zijn levendige voordracht zowel in de 16de eeuwse polyfonie als in de barokke en klassieke literatuur.
Buiten de speciale affiniteit met de grillige 17de eeuw, maken Erik Van Nevel en zijn ensemble er een punt van om het fantastische, maar helaas te weinig gekende kunstpatrimonium van de Vlaamse Polyfonisten te promoten. Door een interessante en originele programmatie weet het ensemble deze 'oude muziek' nieuw leven in te blazen.

Het ensemble realiseerde talrijke opnamen voor de VRT, de NOS, WDR, France Musique en tijdens concertreizen in Italië, Duitsland, Japan, Zweden, Nederland, Frankrijk, Israël, Spanje en Portugal.
Ook andere orkesten deden regelmatig beroep op het koor: 'Anima Aeterna' o.l.v. Jos Van Immerseel, 'La Petite Bande' o.l.v. Sigiswald Kuijken, 'Concerto Köln' o.l.v. René Jacobs, 'Concerto '91' Amsterdam en 'Il Giardino Armonico' o.l.v. Giovanni Antonini.

Currende heeft een zeer uitgebreide discografie.
In 2003 verschenen de Psalmen en het Magnificat van João Lourenço Rebelo (Eufoda 1344) en de Kerstvespers van Claudio Monteverdi (Eufoda 1352). Beide opnamen werden in de internationale pers geroemd; de Rebelo-opname kreeg in het tijdschrift Goldberg vijf sterren.Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.