Skip to main content

Viviane Spanoghe

Spanoghe Viviane fw 2010


Briljant celliste met veel feeling voor hedendaags werk.

Een carrière die begon in 1975, toen Viviane Spanoghe laureate werd van het nationale concours "Axion Classics" van Dexia Bank. Een parcours dat van Kortrijk en Gent (met leraar André Messens) naar de Folkwang Hochschule in Essen leidde, bij János Starker en zijn assistente Maria Kliegel, en in 1979 naar het departement Muziek van de Indiana University in Bloomington, waar ze zich bij Starker vervolmaakte. Sinds ze in 1980 laureate werd van het Tenuto-concours, trad ze op als soliste in binnen- en buitenland met befaamde dirigenten zoals Georges Octors, Lawrence Foster, János Fürst, Leopold Hager, Jan Lathem-Koenig, Michael Laus en Marco Guidarini. In 1999 was ze te gast op het International Kronberg-cellofestival.

Viviane Spanoghe kreeg de boodschap van subtiliteit, perfectionisme en beheersing van haar meester Starker mee en ontwikkelde door de jaren heen haar eigen persoonlijkheid. Dat bleek al in 1984 uit de opname van de beide celloconcerti van Sjostakovitsj met het Sofia Soloists Symphony Orchestra o.l.v. Emil Tabakov. Dat die opname 25 jaar na dato nog steeds een referentie blijft, bevestigden de reacties van de internationale muziekkritiek toen ze in 2010 werd heruitgegeven, aangevuld met beide cellosonates van Sjostakovitsj. Andere cd-opnamen, op de labels Naxos, Talent, Adda, RGIP, Etcetera en vooral haar opname van de zes solosuites van Bach bij Solal, werden eveneens lovend besproken.

Naast haar uitgebreide klassieke repertoire beheerst Viviane Spanoghe ook minder bekend werk uit het verleden. Toonaangevende componisten uit eigen land kunnen op haar rekenen om nieuw werk te creëren, zoals Franklin Gyselynck, Jan Van Landeghem, Frederik van Rossum, Marc Matthys, Peter Swinnen en Annelies Van Parys. Een aantal van die werken zijn aan haar opgedragen en verschenen ook op cd. Voor haar bijdrage tot de promotie van de Belgische muziek in het buitenland ontving Viviane Spanoghe in 2005 de Prijs van de Gebroeders Darche.

Drie decennia lang vormde Viviane Spanoghe een algemeen gewaardeerd duo met pianist André De Groote. Het duo is tot ver buiten onze grenzen - tot in Japan en de VS - bekend door memorabele concerten en plaatopnamen. De cd-opname in 2011 van de sonates voor cello en piano van Brahms vormt het orgelpunt van die bijzonder intense samenwerking.

Het plezier om samen te musiceren deelde ze ook met zowat alle Belgische vooraanstaande musici en met buitenlandse artiesten zoals Lola Bobesco, Henry Raudales, Augustin Dumay, Jean-Pierre Wallez, Gérard Caussé, Daniël Blumenthal, François-Joël Thiollier en het Chilingirian Quartet. Viviane Spanoghe maakte jaren deel uit van het Vega Ensemble, het Aleko pianotrio, het Bellerophon Ensemble en the Belgian Chamber Artists. Sinds het concertseizoen 2011-2012 treedt ze op met pianisten Luc Devos en Boyan Vodenitcharov en staat ze open voor nieuwe samenwerkingen.

Viviane Spanoghe is docente cello en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Ze bespeelt een buitengewoon mooi instrument, een cello van Francesco Ruggeri (Cremona, ca. 1680)

 

(bron: www.viviane-spanoghe.be)Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.