Skip to main content

Wim Henderickx

Wim Henderickx


"Social engagement is an actuating motive while composing. I always try to combine a strong musical structure with an extra-musical meaning. For me music has to touch people. Music has a metaphysical power; I want to use this to realise a communication between myself as a composer and the listener. To be guided by non-Western cultures is more than only a source of inspiration. In a period where people talk about integration, multicultural society, community artists, crossover etc. I try to think intensively about integrating other cultures in a pure and true way in my work as an artist. "        (Wim Henderickx)

Wim Henderickx werd geboren in Lier in 1962. Hij studeerde compositie aan het conservatorium van Antwerpen bij Willem Kersters en behaalde er eerste prijzen voor slagwerk, notenleer, harmonie, contrapunt, fuga en compositie. Hij woonde eveneens verschillende malen de Internationale Ferienkurse für Neue Musik in Darmstadt bij. Daarnaast volgde hij sonologiestudies aan het IRCAM in Parijs en aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

Henderickx was jarenlang paukenist van de Beethoven Academie en het Eugène Ysaye Ensemble. Vandaag doceert hij compositie en muziekanalyse aan het conservatorium van Antwerpen en Amsterdam. Sedert enkele jaren is hij huiscomponist bij Muziektheater Transparant.

Als componist sleepte hij verschillende prijzen in de wacht, waaronder de Jeugd- en Muziekprijs Vlaanderen in 1995 en de Internationale Compositieprijs voor Hedendaagse Muziek in Quebec (Canada) voor Mysterium uit 1989, en de drie-jaarlijkse prijs E-Baie I 1997 - 1999 van de Provincie Antwerpen.  Hij wordt regelmatig gevraagd als docent op masterclasses, zoals de compositiestage van Musica in Neerpelt en de Masterclasses van de Académie Internationale d’été de Wallonie in Libramont. Henderickx werd in 2002 Laureaat van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor de klasse kunsten. In 2006 werd hij door minister Anciaux genomineerd voor de Cultuurprijs Vlaanderen 2006 in de Klasse Muziek.

Als huiscomponist bij Muziektheater Transparant realiseert hij al ruim een decennium opera’s en werken voor muziektheater. Zijn partituren worden gekenmerkt door een solide bouw, wisselende kleursonoriteiten en een intense expressiekracht.
Tussen 2004 en 2010 werkte hij aan zijn Tantric Cycle, een zevendelige compositiereeks met het oosten als inspiratiebron. Het muziektheaterwerk VOID/SUNYATA, TEJAS voor orkest en MUDRA voor ensemble zijn werken uit deze cyclus. MEDEA - een muziektheaterproductie in opdracht van Muziektheater Transparant, het HERMESensemble en de Veenfabriek - maakte een tournee door Vlaanderen en Nederland in 2011-2012 met Wim Henderickx als dirigent en in 2013 zal deze productie verder internationaal te zien zijn. Het Nationaal Orkest van België creëerde op 1 en 2 maart 2012 zijn Symfonie nr. 1 (At the Edge of the World) in Luxemburg en in Brussel.

In augustus 2013 werd Wim Henderickx Artist/Composer in Residence bij deFilharmonie. Hij zal een aantal nieuwe werken schrijven voor het orkest en hij wil tevens nadenken over hoe je als componist met een orkest kan werken en welke rol een symfonieorkest in de 21e eeuw kan spelen.

 

Werkenlijst: zie www.wimhenderickx.com

Uitgever: www.musikkforlagene.no 

 Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.