Skip to main content

Marc Michael De Smet

Marc Michael De Smet


dirigent, componist

Marc Michael De Smet studeerde aan de conservatoria van Gent, Brussel en Maastricht; als dirigent is hij leerling van Lucas VIS, wiens voorliefde voor de hedendaagse muziek hij deelt. Hij bezocht de meestercursus van Franco Ferrara in Siena en de internationale koorleiderscursus onder leiding van Laszlo Heltay.

Marc Michael De Smet was assistent–leraar kamermuziek aan de conservatoria van Mons en Brussel en momenteel doceert hij koor en koordirectie, vocaal- en strijkersensemble aan het Conservatorium van Gent.

In 1983 stichtte hij De Nieuwe Muziekgroep, een ruim ensemble voor hedendaagse muziek dat in binnen- en buitenland weerklank vond, voor meer dan honderd Belgische creaties tekende en talloze opnames maakte o.a. voor BRTN, RTBF, NOS, WDR, radio Zürich… Dit ensemble bracht een cd uit met muziek van André Laporte (Gailly Productions) en een BRTN-cassette met de twee muzikale sprookjes Betje Trompet en de Reus en Betje Trompet in de knoop van Louis De Meester.

Hij is oprichter en dirigent van het Goeyvaerts Consort, nu AQUARIUS, een professioneel kamerkoor voor hedendaagse muziek dat op korte tijd internationale weerklank verwierf.

Met het Nederlandse Aquarius Ensemble creëerde hij de kamerorkestversie van Karel Goeyvaerts’ opera Aquarius. De Smet dirigeerde ook de filmmuziek voor Le huitième jour van Jacot Van Dormael. Zelf componeerde hij theatermuziek voor o.a. de KNS-productie De Trojaanse Vrouwen.

Marc De Smet kreeg voor de promotie van de Vlaamse muziek in 1988 de Julien Roussel-prijs en in 2005 de Fugatrofee voor zijn inzet voor de Belgische muziek.Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.