Skip to main content

Jos van Immerseel

Jos Van Immerseel


klavecinist, pianofortespeler en dirigent. Fervent verdediger van de authentiek uitvoeringspraktijk.

Jos Van Immerseel werd geboren in Antwerpen en studeerde piano (Eugène Traey), orgel (Flor Peeters), klavecimbel (Kenneth Gilbert), zang (Lucie Frateur) en orkestdirectie (Daniel Sternefeld). Hij won in 1973 het allereerste klavecimbelconcours te Parijs. Zijn ruime interesses brachten hem bij de autodidactische studie van de organologie, de retoriek en de historische pianofortes. Hij doceerde aan de Scola Cantorum Basiliensis, het Conservatoire National Supérieur de Paris en het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Hij is een veelgevraagde leraar voor masterclasses in Europa, Amerika en Japan.

In 1987 vormde hij zijn eigen ensemble ‘Anima Eterna’, dat zich geleidelijk aan ontwikkelde tot een symfonisch orkest, steeds met historische instrumenten. Hij was reeds gastdirigent bij de Akademie für Alte Musik Berlin, de Wiener Akademie, en Musica Florea Praag. Door de jaren heen bouwde hij een unieke verzameling verzameling historische klavieren uit die door hem verzorgd worden en hem vergezellen op zijn concerten.

Vanaf 2003 zijn Jos van Immerseel en Anima Eterna in residentie in het nieuwe Concertgebouw Brugge. Zijn uitvoeringen, uitsluitend op en met historische instrumenten, worden gedocumenteerd door meer dan 80 opnamen (LP en CD) bij Accent, Channel Classics, Sony, etc. Hij leidt ook de ‘Collection Anima Eterna’ voor het Parijse platenlabel Zig-Zag Territoires.Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.