Skip to main content

Wilfried Van den Brande

van den brande


Na een intensieve all round opleiding van vader (regisseur – dirigent –bas – kameroperadirecteur Arnold Brand) op zoon, maakt Wilfried Van den Brande zijn debuut in Erfurt (Duitsland) o.l.v. Hans Rotman. Verdere studies bij Albrecht Klora. Wordt laureaat van de ‘international Mary Garden Competition’.

Staat in België als solist op de planken van de Munt, de Vlaamse Opera, Muziektheater Transparant, Muziektheatercollectief Walpurgis en concerteert met het Vlaams Radio Orkest (Verdi Requiem), deFilharmonie/Royal Flemish Philharmonic (Méphistophélès in Gounods ‘Faust’), het Prometheus Ensemble, het Nationaal Orkest van België, het Symfonisch Orkest van Vlaanderen, Prima La Musica en de Beethoven Academie. Creëert de basrollen in beide opera’s van Wim Henderickx (Triumph of Spirit over Matter’ voor de Munt/Transparant en ‘Achilleus’ voor de Vlaamse Opera/Transparant) en is een graag geziene gast in de ‘La Magia della Musica’ Belcantogala’s.

Internationaal zingt hij voor het Vaticaan in Rome met het Orchestra Filarmonica Italiana, in Spanje met de Real Filarmonia de Galicia en het Orquestra Sinfonica de Asturias, in Duitsland met de Heidelberger Symphoniker, het Philharmonisches Orchester Südwestfalen, de Nürnberger Symphoniker en de Zeitgenössische Oper Berlin, in Denemarken met het Wiener Kammerorchester en het Wiener Schubertensemble, in Frankrijk in de Opéra de Rouen, in Wenen voor de Wiener Taschenoper, in Engeland op het Covent Garden Festival alsook in Israel(Tel-Aviv).

Hij werkte met dirigenten als Dietfried Bernet, Cornelius Meister, Marc Soustrot, Kenneth Montgomery, Jos Van Immerseel, Ed Spanjaard, Silvio Varviso, Massimo Zanetti, Dirk Brossé, Walter Proost, Michel Tilkin, Martin Haselböck, Koen Kessels, Frank Beermann.

Eind 2004 verscheen op Talent Records ‘Airs d’opéras Français’, een solo recital met de Nürnberger Symphoniker o.l.v. Hans Rotman.
September 2007 is de release datum van ‘So in love’, DVD/SACD opname met muziek van o.a. Cole Porter, George Gershwin, Jerome Kern, Irving Berlin en Richard Rodgers.

Van 2007 tot 2010 is Wilfried artiest in residentie bij WALPURGIS. Dit laat hem toe de noodzakelijke research te doen voor een grootschalig project rond de muziek van Cole Porter, dat hij samen met dirigent en pianist Dirk Baert voor Swells Productions onderneemt. In oktober 2010 presenteren ze samen in de Weill Hall at Carnegie Hall in New York de 5 CD-box ‘A Tribute to Cole Porter’ (www.coleportersessions.com).

In Nürnberg is hij in juni 2011 te gast voor de opening van de nieuwe concertzaal van de Nürnberger Symphoniker en In augustus zingt hij er op ‘Klassik Open Air’. Onder leiding van chef-dirigent Alexander Shelley, treedt hij in november 2011 aan voor enkele Wagnerconcerten in Duitsland en België, samen met de legendarische sopraan Cheryl Studer. Eind november gaat ‘C’est magnifique - Cole Porter in Parijs, Venetië en New York’ in prem!ère in ‘De Roma’ in Antwerpen, i.s.m. Bart Van Caenegem, Peter Hertmans, Klaas Balijon en Jos Machtel.

Voor het Kon. Conservatorium van Brussel en de VUB schrijft Wilfried een doctoraat in de Kunsten (Cole Porter’s Legacy – A systematic enquiry), en samen met Lou Demeyere (www.docsnmusic.com) maakt hij voor Canvas een reportage ‘Looking for Cole’.
Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.