Skip to main content

Wilfried Westerlinck

Wilfried Westerlinck


 Wilfried Westerlinck, geboren in Leuven, studeerde aan de Koninklijke Conservatoria aan Brussel en Antwerpen bij Victor Legley, Jan Louël, August Verbesselt een Daniël Sternefeld. Voor orkestdirectie ging hij zich vervolmaken bij Igor Markevitsj in Monte-Carlo.

Aan het conservatorium van Antwerpen was hij tussen 1971 tot 1983 docent Muziekanalyse. Tussen 1968 en 2001 was hij muziekproducer voor de cultuurzender van de VRT, verantwoordelijk voor kamer- en symfonische muziek. Hij tekende de ontwerpen voor de grote evenementen 'Radio 3 in de Stad' en de 'Nacht van Radio 3' tussen 1990 en 2000. Hij ontving in 1972 de Tenuto-prijs voor zijn 'Metamorfose' voor groot orkest. Later gevolgd door de Jef van Hoof-prijs, de Herman Roelstraete onderscheiding en de Prijs van de Provincie Antwerpen. Dezelfde provincie onderscheidde hem in 1985 met de Eugène Baie-prijs voor de artistieke kwaliteit van zijn oeuvre.

  Hij werd uitgenodigd als composer in residence in 1983 op het '4th International Brass Quintet Festival' in Baltimore en in 1995 op het Eerste Festival 'I Fiamminghi in Campo' in Antwerpen. Sinds 2003 is hij regelmatig te gast van de Spaans-Nederlandse kunstenaarskolonie 'Fundación Knecht-Drenthe'. Hij is lid van de muziekcommissie van de Provincie Antwerpen, de Raad van Bestuur van het CeBeDeM (Centrum voor Belgische Muziekdocumentatie), de UBC, en de cultuur commissie van Sabam. In 2004 was hij gastleraar voor compositie aan de Muziekakademie van Gdansk (Polen). In hetzelfde jaar werd hij uitgenodigd door het Arena Festival in Riga, waar hij een aantal lezingen gaf over de hedendaagse Vlaamse Muziek. En in maart 2006 bood de Baylor University in Waco (Texas) hem een gastprofessoraat aan, dat besloten werd met een concert met uitsluitend werk van hem. Tussen 2004 en 2008 was hij een regelmatige gast van de ‘Fundación Knecht-Drenthe’ in Spanje, en in 2015 kreeg hij nog een Visser-Neerlandia prijs van het ANV. deFilharmonie, het Nationaal Orkest van België, Het Symfonieorkest van Vlaanderen, de Beethovenakademie en nog vele andere solisten en kamermuziekensembles spelen zijn werk. Sinds 2012 presenteert hij elke week op vrijdag de Middagconcerten van Antwerpen.

  Zijn volledig oeuvre is niet zo erg uitgebreid, en omvat een 100-tal composities.


Discografie (selectie)



Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.