Skip to main content

Anneleen Lenaerts

Anneleen Lenaerts (anno 2010)


Anneleen Lenaerts kreeg haar harpopleiding van Lieve Robbroeckx en volgde master classes bij vele gerenommeerde harpisten als Susann McDonald, Suzanna Mildonian, Isabelle Moretti, Marielle Nordmann, Isabelle Perrin, Erika Waardenburg en David Watkins.
Ze vervolmaakte zich verder te Parijs bij Isabelle Perrin en te Brussel bij Jana Bouskova aan het Koninklijk Conservatorium, waar ze ook muziekschriftuur studeerde in de klas van Rafaël D'Haene.
Ze was assistent-docent harp aan het Conservatorium van Brussel en is sinds december 2010 de jongste harpiste ooit van de Wiener Philharmoniker, het meest prestigieuze symfonieorkest van Oostenrijk.

Anneleen werd laureaat Jong Tenuto in 2001 en in 2002 laureaat van de Axion Classics. De Vlaamse regering reikte haar in 2004 de YoTaM-beurs (Young Talented Musicians) uit.

Al op zeer jonge leeftijd werd Anneleen uitgenodigd om te concerteren op de Europese harpsymposia van Amsterdam, Lyon en Cardiff, de harpfestivals van Gödöllö, Arles en Gargilesse en de Wereld Harp Congressen van Genève en Dublin. Ze gaf solorecitals in België, Nederland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Oostenrijk, Spanje, Turkije, Polen, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Portugal waar ze geprezen werd voor haar uitzonderlijke muzikaliteit en virtuositeit. Ze was soliste bij befaamde orkesten in binnen- en buitenland o.m. bij Het Limburgs Symfonieorkest, deFilharmonie, L'orchestre de Chambre du Namur, Orchestra Valerio Boldi, Arpista Ludovico Chamber Group, L'ensemble de Basse Normandie, Het Vlaams Radio Orkest, Orchestra Akademik Baskent, Brussels Chamber Orchestra, Südböhmische Kammerphilharmonie, Mozarteum Orchester.
Ze concerteerde in kamermuziekverband met Christel Rayneau in het ‘Ministère de la Marine’ in Parijs en met Giuseppe Nova in the ‘Giovani Virtuosi Dell’Arpa Series’ in Alba (Italië). In maart 2007 concerteerde Anneleen in de prestigieuze ‘Salle Gaveau’ in Parijs met solowerken alsook in kamermuziekverband met het befaamde ‘Amedeo Modigliani Quartet’, Clement Dufour en Florent Pujuila.
In juni 2007 gaf ze een subliem solo recital in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel en enkele maanden later debuteerde ze in de beroemde Wigmore Hall in Londen met het ‘Allegri String Quartet’, waar ook haar eerste solo cd, uitgebracht onder het label van Egan Records, voorgesteld werd.

Anneleen vormt een muzikaal duo met violist Bart Vandenbogaerde en ook met Karel Schoofs, hobo-solo bij het Nationaal Orkest van België.

Prijzen op internationale concoursen:

2010: Laureaat 'Fondation Groupe Banque Populaire', Parijs, Frankrijk

2009: '58 Internationaler Musikwettbewerb der ARD München, Duitsland. 3de prijs, Publieksprijs

2005:
- '5ème Concours Grand Prix International de Harpe Lily Laskine', Deauville, Frankrijk: 1ste prijs, 'Prix de la Sacem', 'Prix Serge den Arend', - 'V Concurso Internacional de Arpa Arpista Ludovico', Madrid, Spanje: 2de prij

2004
- '6th USA International Harp Competition', Bloomington, Indiana, USA: Cui Jun Zhi prijs, - '6te Franz Josef Reinl Wettbewerb', Wenen, Oostenrijk: 3de prijs

2003
- '1st International Harp Competition', Gödöllö, Hongarije: 1ste prijs, - '3ème Concours International de Harpe Felix Godefroid', Namen, België: 1ste prijs (diplôme de concert)
2002
- 'Concours International de Harpe et Orchestre', Vresse, België: 1ste prijs
2000
- 'Beneluxconcours van de Nationale Harpstichting', Brussel, België: 1ste prijs (niveau academie)
- '2ème Concours International de Harpe Felix Godefroid', Namen, België: 1ste prijs (niveau academie)
1999
- '3ème Concours International de Harpe Lily Laskine Junior', Deauville, Frankrijk: prijs jonge belofte
1997
- '1er Concours International de Harpe Felix Godefroid', Namen, België: 1ste prijs (beginners)Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.