Skip to main content

Mâäk


Dit Belgisch-Frans collectief brengt muziek in open vormen met roots in jazz, improvisatie, hedendaagse muziek en zelfs alternatieve rock. In 2010 werd Mâäk's Spirit herdoopt tot kortweg 'Mâäk'.

In een mistig verleden begon het collectief Mâäk’s Spirit als een kwartet. Tijdens de eerste concerten pikte trompettist Laurent Blondiau (°1968) de vreemde gewoonte op om zijn collega’s aan te vuren met de zelfverzonnen kreet ‘Mâäk!’. Wat dat precies betekent, weet niemand, maar misschien leunt het nog het dichtst aan bij ‘open je ogen’.

Alle muzikanten delen een honger voor nieuwe ervaringen, wat zowel leidt tot wisselende line-ups als tot projecten met musici uit alle uithoeken van de wereld. Na de eerste cd, Lives, stortte Mâäk’s Spirit zich steeds nadrukkelijker op ‘projecten’. Met Le Nom du Vent putte het gezelschap inspiratie uit een verblijf in Marokko. Het project Stroke vertrok in 2004 vanuit Johannesburg, met krachtige spoken word van de Zuid-Afrikaanse dichters Kgafela oa Magogodi en Samantha7.
In 2010 trokken de muzikanten van Mâäk naar Abomey, Benin om de Anagoko-familie te ontmoeten, meesters in de percussie. Deze ontmoeting leidde tot het project KOJO dat in België en Afrika tourde.  

Naast hun meer 'wereldse' projecten, wagen de muzikanten van Mâäk zich aan talloze ander soorten projecten waar ze met gastmuzikanten (Nico Roig, Joao Lobo, Claude Tchamitchian, Tamas Sandor Geroly, Gado Gabor, Giovanni Di Domenico, ...) nieuwe prikkelende artistieke wegen inslaan. Een voorbeeld daarvan is Electro Project waar er wordt samengewerkt met o.a. hedendaagse dansers.




Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.