Skip to main content

Dirk Blockeel

Dirk Blockeel


Dirk Blockeel volgde na regentaatstudies talen (Nederlands, Engels en Duits) aan de Normaalschool in Torhout, lessen aan het Lemmensinstituut in Leuven en het Koninklijk Muziekconservatorium in Gent. Daar behaalde hij eerste prijzen notenleer, praktische en geschreven harmonie, fuga, contrapunt, orgel, klavecimbel en muziekgeschiedenis.
Sinds november 1992 is hij organist van de Sint-Maartenskerk in Kortrijk. In 1994 behaalde hij de tweede prijs compositie bij zijn leraar Roland Coryn. Verder werkt Dirk Blockeel als begeleider en als leraar orgel, klavecimbel, samenspel en begeleidingspraktijk aan de academies van Izegem en Harelbeke.
Hij geeft ook voordrachten over de cantates van J.S. Bach. Deze intense Bachstudie laat ook zijn sporen na in zijn composities. Blockeel springt op een creatieve manier om met de relatie tekst-muziek en daagt vormstructuren uit. Hij houdt er bijvoorbeeld ook van om bij bestaande stukken van Bach een extra stem toe te voegen.
Naast zijn liefde voor muziek blijft hij ook intens met taal en literatuur bezig. Zo schrijft hij onder meer literair-kritische en beschouwende teksten die voornamelijk in het tijdschrift Ambrozijn verschijnen, een driemaandelijks artistiek tijdschrift. Daarnaast schreef hij ook artikels voor het maandblad Kunst & Cultuur, een uitgave van het Paleis voor Schone Kunsten.
Dirk Blockeel componeert vaak in opdracht van vrienden en op teksten van bevriende dichters. Het liefst voert hij zijn composities zelf uit samen met mensen uit zijn vriendenkring.

Partituren en Uitgevers :

http://www.matrix-new-music.be en http://www.composers21.comKunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.