Skip to main content

Willem Ceuleers

Willem Ceuleers


organist, componist, zanger

Willem Ceuleers studeerde aan de conservatoria van Antwerpen geschreven harmonie, praktische harmonie, contrapunt, blokfluit, orgel, clavecimbel en zang. Hij nam tientallen cd's op en concerteerde als zanger, organist en clavecinist in heel Europa, Japan en de Verenigde Staten voor groepen als Currende, het Huelgas-ensemble, de Rheinische Kantorei, La Petite Bande, Il fondamento, het collegium vocale Gent, de Capilla Flamenca, de Josquin Capella, de Capella Pratensis en Soratea.

Van 1992 tot begin 2006 was hij titularis-organist van het romantische Vereecken-orgel (1876) in de St-Catherina-kerk te Sinaai, waar hij in de zomermaanden een jaarlijkse serie orgelconcerten gaf. Nu is hij dekanaal organist van Laken en titularis-organist in Sint-Lambertus aldaar. Sedert 2000 is hij ook muzikaal leider van het Antwerps Collegium Musicum.

 Sedert 2006 is Ceuleers dekanaal organist te Laken: titularis-organist in Sint-Lambertus, organist in Sint-Clara en assistent in Onze-Lieve-Vrouw. In 2010 wordt hij tijdelijk organist en director of music in de Saint Boniface Anglican Church te Antwerpen en sedert 2011, in cumul met Laken, organist van de protestantse kerk aan de Lange Winkelstraat te Antwerpen

Willem Ceuleers kreeg compositieopdrachten binnen van het Nederlands Kamerkoor, het Huelgas-ensemble, VRT Klara, de stad Sint-Niklaas, het Egidiuskwartet, de protestantse Christusgemeente te Antwerpen, Vokaal Ensemble Polyfoon, de Amerikaanse bas Joel Frederiksen, ensemble Cinquecento, naast vele privé-opdrachten.
Het overgrote deel van zijn werk is geschreven voor liturgische doeleinden. Hij bedient zich hierin van ‘oude’ stijlen.

Verschillende CD-opnames van zijn werken werden o.a. gerealiseerd door het Brusselse kathedraalkoor en het Huelgas-Ensemble.

 

 Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.