Skip to main content

Nicolaus a Kempis


Nicolaus a Kempis ( ca 1600-Brussel, begraven 11/08/1676) was werkzaam als organist te Brussel aan de Sint Goedelekerk. Er is uitermate weinig geweten over deze componist-muzikant.
Hij is een typische getuige van de tijd waarin de invloed vanuit Italië versmelt met de grote belangrijke polyfonie erfenis van Vlaanderen.
Waar is hij geboren, welke opleiding genoot hij en was hij ooit in Italië ? Dit is allemaal niet geweten.
Feit is dat zijn werk opvallend veel Italiaanse nieuwigheden bevat.
Vanaf 1726 erving hij organist Antoon van den Kerckhoven als organist aan de Sint Gudulekerk te Brussel. Hij werd diens officiele opvolger op 25 november 1627.
Nicolaus a Kempis overleed in 1676 en had een aantal zonen waarvan één, Joannes Florentiuds a Kempis, hem opvolgde als orgelist van de Sint-Goedele.
Nicolaus publiceerde in Antwerpen tussen 1644 en 1649 drie bundels Symphoniae, samen een 98 kleine instrumentale werkjes, aangevuld met 8 motetten.
Een ander volume, zonder datum, bevat enkel de instrumentale partij van de viola da gamba; een vijfde bundel met missae e motetta ging spijtig genoeg verloren.
De symphoniae behoren tot de vroegste die in de Nederlanden geschreven werden.
Ze variëren van solo sonatas met b.c. tot zesstemmige stukken.

uit Nicolaus à Kempis, Philippe Beaussant in het booklet van de cd Musica ficta MF8001

De volledige Symphoniae op. 1, 2 en 3 zijn in moderne notatie door Alessandro Bares te verkrijgen bij Musedita.Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.