Skip to main content

Hans Aerts

Hans Aerts


Hans Aerts studeerde aan de Muziekacademie van Mol klarinet en piano. Na het behalen van regeringsmedailles voor deze beide instrumenten studeerde hij verder aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen. Daar had hij les van Walter Boeykens (klarinet), Marc Verhaegen (harmonie) en August Verbesselt (analyse). Nadien zette hij zijn studie voort aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, waar hij contrapunt en fuga volgde bij Rafaël D’Haene. Aan het Lemmensinstituut te Leuven studeerde hij tot slot compositie bij Piet Swerts.

Verschillende van zijn werkenwerden  bekroond. Zo ontving hij in 1984 een eervolle vermelding in de Clarinet Choir Composition Contest van de universiteit van Maryland. In 1993, 1995 en 2005 werd hij laureaat van de Cantabile Compositiewedstrijd met achtereenvolgens de pianowerken Berceuse triste – Canzonetta (1993), Rondino (1995) en Promenade (2005). In 1999 werd zijn lied Tranen op tekst van Guido Gezelle voor sopraan, klarinet in bes en piano (1998) geselecteerd in een door de stad Roeselare uitgeschreven wedstrijd.
In zowel 1996 als 1997 schreef Hans Aerts plichtwerken voor respectievelijk harp en viool voor de Nationale Wedstrijd Axion Classics voor Muziek en Woordkunst van Dexia Bank. Dit waren de werken At the lake of Connemara voor harp (1995) en Contemplazione voor viool en piano (1996). In 2004 schreef hij voor dezelfde wedstrijd Concertino da camera voor houtblazers gecombineerd met piano: fluit, klarinet, hobo, altsaxofoon en fagot. Het pianowerk Sentimental Waltz werd in 2003 genomineerd in de ISME-compositiewedstrijd en op cd uitgebracht.

Momenteel is Hans Aerts actief als componist en als leraar klarinet en kamermuziek aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Turnhout.

Partituren: zijn te raadplegen bij Matrix  http://www.matrix-new-music.be

Uitgevers: De partituren zijn te koop bij  DMP, Euprint, Schott Frères, Metropolis en Les Editions du Nord

 Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.