Skip to main content

Heleen Van Haegenborgh

vanhaegenborgh


Heleen Van Haegenborgh -pianiste- studeerde aan het Conservatorium van Gent bij Claude Coppens en Daan Vandewalle.

Ook de improvisatielessen in de klas van Godfried Willem Raes zijn belangrijk geweest voor haar verder muzikaal verloop.

Haar bezigheden zijn een aaneenschakeling van verschillende projecten waarbij nieuwe muziek het uitgangspunt is. Naast zuiver spelen (solo, duo, trio...) werkt ze regelmatig samen met niet-muzikanten. Deze samenwerkingen helpen om de hedendaagse muziek van haar elitaire sokkel te halen en aantrekkelijker te maken voor een breder publiek. Projecten met fotografe Katrien Vermeire, danseres Femke Gyselinck en filmmaker Guillaume Vandenberghe zijn resultaten hiervan. Ook de concertsituatie is van groot belang voor het verlagen van die drempel. Indien mogelijk binnen de omstandigheden, probeert ze steeds omgeving en inhoud van de muziek op elkaar te laten inspelen. Zo is een tuin de perfecte locatie voor muziek waarbij vrijheid en omgevingsgeluid centraal staan of is een kapel aangewezen voor contemplatieve muziek. Andere trefwoorden zijn: cassettespelers, snaren, glazen, tape,experiment, collages, inside piano, preparaties..

Sinds kort vormt ze een duo met Thomas Smetryns dat eigen composities brengt voor piano, elektrische gitaar, 78 toeren spelers, theorbe, tape...(zie thomasenheleen.be). Cd is opgenomen maar nog niet te koop.

Tot slot vormt ze een improvisatiegroep met Tape Tum (alias de gebroeders Dousselaere) elektrische gitaar, laptop en piano. Binnenkort in Logos.

Nu bereidt ze o.a. het programma Contcont voor, een pianoprogramma opgebouwd rond hedendaagse contemplatieve pianomuziek. Zie projecten en concerten voor meer informatie hieromtrent. Andere projecten met film staan op stapel.

Naast haar concert bezigheden is ze werkzaam in de muziekacdemie van Deinze waar ze begeleidingspraktijk en piano initiatie geeft.Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.