Skip to main content

Kurt Bertels

Kurt Bertels


Kurt Bertels (1989) is een Belgische klassieke saxofonist en artistiek onderzoeker en was als solist of in kamermuziekverband reeds te gast in België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Kroatië, Slovenië en Noorwegen. Actief als kamermusicus maakt Kurt deel uit van het Kugoni Trio (saxofoon-viool-piano) en het Anemos Saxofoonkwartet. Daarnaast was hij veelvuldig te horen met pianist Bert Koch.

Kurt werd prijswinnaar van Dexia Classics (2007), Internationale Wereld Muziek Concours (2008), Prinses Christina Concours (2009), Forte (2011) en New Tenuto (2012). Voor zijn vertolking van het tweede saxofoonconcerto van Paul Gilson werd hij bekroond met een medaille van de Unie van de Belgische Componisten. Kurt is tenorsaxofonist van het Anemos Saxofoonkwartet. Het kwartet werd de eerste prijswinnaar tijdens het International Chamber Music Competition in Luxemburg en de 8th National Adolphe Sax Competition. In 2013 bracht het kwartet zijn eerste album Through Time uit. Daarnaast lanceerde het kwartet zijn eerste Jeugd&Muziek-productie: The intimate [A]-Team.
Als saxofonist van het Kugoni Trio maakte hij opnames voor Radio Klara, Musiq3 en was te zien op de televisiezenders Cultuur7 en Canvas. Het trio werd verkozen tot de eerste prijswinnaar van Supernova (2013) en Forte (2015). In oktober 2016 wordt het debuut album Timelepase uitgegeven bij cd-label Etcetera.
Kurt is een fervente verdediger van de Belgische (historische en hedendaagse) saxofoonmuziek. Dit vertaalde zich in creaties van componisten als Filip Ceunen, Jan-Hendrik Van Damme, Paul
Steegmans, Jeroen d'Hoe, Benjamien Lycke, Erik Desimpelaere, Wilfried Westerlinck. Daarnaast voert hij propaganda voor de saxofoonwerken van componisten als Paul Gilson, Nazaire Beeckman, De Synthetisten en Jean Absil.
In 2012 behaalde hij zijn Master of Arts in de Muziek in de klas van saxofonist Norbert Nozy aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Naast zijn opleiding studeerde hij er ook instrumentenleer, compositie en orkestratie. Hij volgde masterclasses bij Jean-Marie Londeix (FR), Lars Mlekusch (AUS), Joseph Wytko (USA), Arno Bornkamp (NL), Jan Schulte-Bunert (DE), Naomi Sullivan (GB) en Vincent David (FR). Momenteel werkt Kurt aan een doctoraat in de kunsten aan de Vrije Universiteit Brussel en het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Het onderzoek heeft als doel het repertoire van de eerste Brusselse Saxofoonschool (1867-1903) te ontsluiten, te contextualiseren en uit te voeren op een historisch verantwoorde manier.Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.