Skip to main content

Ruben Burvenich

Ruben Burvenich


Ruben Burvenich behaalde in 2011 het diploma Bachelor in de muziek- afstudeerrichting compositie bij Jeroen d'Hoe aan het Lemmensinstituut, Leuven. Sindsdien studeert hij geneeskunde aan de KUL.

Ondanks de klassieke hogere opleiding, is het de lichte muziek – meer bepaald de rockmuziek – die bij hem het heilige vuur voor muziek heeft aangewakkerd. Op 10-jarige leeftijd leerde hij autodidact akoestische gitaar spelen. Al gauw ontwikkelde hij interesse voor de elektrische variant, die hij studeerde bij verscheidene privéleraars. Pas 5 jaar later, in 2005, schreef hij zich in op de Haspengouwse Academie voor muziek, woord en dans te Sint-Truiden. Daar volgde hij elektrische gitaar, combo en geschiedenis van lichte muziek, en in het klassieke genre studeerde hij piano en muziektheorie.

Ruben is blijvend actief in allerhande rock en pop bands. Naast de cover- en gelegenheidsbands, speelde hij in deze setting ook eigen muziek of die van vrienden. Hij was enkele jaren vaste gitarist bij de Yentl Big Band te Zonhoven. Naast het werk in de vele live bands, heeft hij ook ervaring als studiomuzikant bij producer Wouter Van Belle – Powertone Studio bij de CD-opnames van Eva Jacobs. Tussendoor biedt hij versterking aan verscheidene koren als zanger of hulpdirigent.
De jaren 2007 en 2008 stonden in het teken van het schrijven van een groot werk dat een symbiose tussen harmonieorkest en rock band realiseert. Dit symboliseert de dualiteit die leeft in de componist. In mei 2008 concerteerde Ruben zelf als 18-jarige gitarist en pianist bij de creatie van dit avondvullende programma, genaamd The Mystical Journey Through the Land of Melancholy.

Wat betreft het contemporaine klassieke genre, werd in januari 2009 zijn A Drop of Fire voor strijkorkest voor het eerst uitgevoerd op het Contemporary Music Festival in het Lemmensinstituut.

Ruben is de winnaar van de 6e Nationale Compositiewedstrijd 2010 “Wendungen”, en van The 5th International Composition Competition “Settimane Musicale di Stresa” -2011.Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.