Skip to main content

Andrej Babenko

#PKP18ART


Geboren in 1974 in Boyarka, Oekraïne.  Werkt en woont in Brussel, België.
Andrej Babenko is een Belgische kunstenaar met Oekraïense roots, opgegroeid in een omgeving die doordrongen is van Sovjetpropaganda. Babenko wordt geïnspireerd door de klassieke school van de Russische kunstschilders, maar eveneens door de verboden rock scene van de jaren 80. Als hij 14 jaar is, ontvlucht hij zijn ouderlijk huis in Oekraïne en verhuist naar Sint-Petersburg waar het begint mis te lopen. Uiteindelijk vindt hij een veilige thuisbasis in België. Daar kan hij, door politiek asiel aan te vragen en met het oog op werkzekerheid, een opleiding als grafisch ontwerper volgen waardoor Babenko hooggekwalificeerd affiche-ontwerper wordt van Opera Ballet van Vlaanderen. Zijn ware passie, komende uit street art en performance art, ligt nog steeds bij het schilderen, wat hij vanaf dan met hart en ziel volgt. Babenko’s werken zijn monumentaal. Ze reflecteren het dagelijkse leven, alsook de innerlijke demonen waarmee hij probeert af te rekenen. Een wervelwind van personages, kleur, drama en melancholie worden met elkaar vermengd. De gelaagdheid van olieverf vormt een organisch explosief geheel met de snelheid van graffititechnieken. Vanuit zijn expressieve Oekraïense grondlaag gevoed met elementen uit de Russische Revolutie refereert hij onder meer aan Neo Rauch, Salvador Dali, Jheronimus Bosch en Francis Bacon. Babenko, van punker opgesloten in een Sovjet gevangeniscel tot brave huisvader, portretteert de hedendaagse maatschappij met al haar contrasten, worstelingen en hypocrisie. Andrej Babenko toont zijn werk ook via performances waarbij muziek, poëzie en live schilderen worden samengebracht alsook via workshops in museale context, of voor jongeren uit sociaal kwetsbare milieus.
De valkuilen van de mens die functioneert binnen diverse maatschappelijke systemen blijven hem onophoudelijk inspireren. Zijn werk overstijgt elke gedachte. De dualiteit en de mystiek in het werk van de vrouwelijke dichter Hippius en de schrijver Bulgakov, tijdens de periode van de Russische Revolutie, zijn terugkerende thema’s in zijn
werk.
In tijden van de coronapandemie zijn Babenko’s angsten en zorgen zeer aanwezig geworden. Voor een kunstenaar wiens werkwijze isolatie impliceert, is het fascinerend om een wereld te observeren die collectief wordt gedwongen om in isolatie te gaan. De kracht van de natuur is eveneens zeer voelbaar in zijn werk. Vervuiling door de mens, zelfs op kleine schaal, wordt gecounterd door de weerbaarheid van de natuur om te herstellen. Een lichtpunt in deze crisis, een straal zonlicht, zoals het aanwezige licht in de kracht van het werk van Andrej Babenko.


#PKP18ART
Slide
Forgiveness
striving and pressure
Belgian Night
100 years of solitude
Eternal universal love
Corona is over
Soaring in a dance over the ordinary
Perfect for you
Picture
Picture

Art in public space (selection)Flanders Arts Institute

Expertise centre for performing arts, music and visual arts.