Skip to main content

't Hof van Commerce

't Hof van Commerce (150x150)


'T Hof van Commerce (de handelskamer) is een van de creatiefste exponenten van de golf "Frithop" groepen die opkwam in 1998.

Het eigenaardigste van 't Hof van Commerce is wellicht feit dat ze rappen in het West-Vlaams. Dit maakt hun wat moeilijk verstaanbaar bij de gemiddelde Vlaming of Hollander, maar deze "gimmick" was wellicht ook de oorzaak van hun doorbraak. De kreet "zè ne keer hoe loat t'est" (zeg eens hoe laat het is) "t gaat oe gene zak an" (dat gaat u geen zak aan), werd in elk geval overal opgepikt. De bizarheids-factor
De groep is meer "old school" dan ABN, maar zeker niet zo commercieel geörienteerd als bijvoorbeeld KIA. Hun raps waren in het begin zeker niet politiek geïnspireerd, maar nogal grappig van aard. Zoals Levrancier zei in een interview met "De Mix" (die een artikel aan "Frithop" wijdden op 11 maart 1998) : "Nochtans houden we onze mond zeker niet. Wij misschien niet in achterbuurten geboren, maar als er iets gezegd moet worden, zullen we dat zeker niet laten. We rappen over alles en nog wat : onze vroegere schoolervaringen, vrouwen, drugs, satan, God, de middeleeuwen, noem maar op. Daarbij beschrijven we uiteraard vooral hoe goed we onszelf wel vinden."

In de lente van 1998 brak er een "controverse" los in de pers (vooral in Humo, maar ook zelfs in het Forumgedeelte van deze website) tussen de fans van 't Hof en die van ABN. DJ 4T4 hierover (in een interview met RifRaf, juli '98) : "Dat gezeik over ABN moet nu echt wel ophouden. Ik heb die gasten zelfs nog nooit ontmoet. Dat gezever over wie er nu al dan niet de grootste hiphop-kenner is, begint me serieus de keel uit te hangen : ik ben nu al twaalf jaar met hiphop bezig en ken ondertussen mijn klassiekers wel. Bovendien hoef je niets van hiphop te kennen om er goede te kunnen maken. Het genre komt voort uit een drang naar vrijheid. Om hard-rock gitaren met disco te kunnen vermengen alhoewel iedereen je zeg dat dat eigenlijk niet kan. Je móet graffiti spuiten, je móet skaten ... bullshit. Het respect voor de eigenheid van ieder individu is juist één van de uitgangspunten van de hiphop. En dat hebben al die zogenaamde trendwatchers nog steeds niet begrepen."

De debuut-CD "En in Izzegem (naar Izegem, hun geboortedorp) werd in de media erg goed onthaald. De song "Domistik & Levrancier" werd zwaar geplugd op Studio Brussel en schoot dan ook al snel door in de Afrekening. Ook de tweede single "Zonder niet" deed het echter zeer goed. Van de Cd werden meer dan 7.000 exemplaren verkocht, een zeer hoog aantal in Belgisch hiphop-land, en een opsteker voor hun kleine Gentse platenmaatschappij Kinky Star (van Danny Mommens, de bassist van dEUS).

In tussentijd hadden de leden van de groep ook ambitieuze nevenprojecten lopen. Filip Cauwelier speelt bas in de groep van Jan Leyers (de helft van Soulsister) genaamd My Velma.
Ook DJ 4T4 (bij de burgerlijke stand bekend als Kristof Michiels) werkt mee aan talrijke projecten, zoals Kamikaze, Yutakasa, Cosmic Relief en zijn one-man-band met duizend stijlen Magik Ballet Ensemble. In 2000 ontpopte hij zich in het ironisch getinte project "Atomic" tot superheld, cape en masker incluis. Hij doet de productie van het debuutalbum van de Antwerpse FREESTYLE FABRIK. Later werd 4T4 actief in het House- en Dancemilieu onder de naam ULTRASONIC, en vestigde hij zich als party-dj.

Al na een klein jaar was de groep (even was er sprake van dat bza solo de hof-honneurs zou waarnemen, maar dat ging niet door) al klaar met de opvolger : "Herman". Met gastraps van Lickweed (van De Puta Madre, in het Frans op "Le mental en métal"), TLP, Stijn Nijs, NBM en 4T4 (met Limburgse tongval in "ze woare der nog nie grij voor"), inventieve beats en gevarieerde lyrics, wist 't Hof zijn status in de hiphoprangen te verstevigen (maar werd er wellicht wat poppubliek kwijtgespeeld). Singles waren "Mag et ntwa mjir zin", en "Bol" (met een schunnig koortje plaatselijke madammen).

Zoals Flip Kowlier het later zei: "We traden te veel op in die tijd. En omdat ons debuut En In Izzegem vrij luchtig was geweest, wilden we op die tweede plaat tonen dat we het meenden. Dus kwam .herman wat te snel na de eerste plaat, en werde het een heel donkere, te ernstige plaat. Ik ben toen een drietal maanden uit de running geweest. Ik was depresief en sloot mezelf op". Er wordt een rustpauze ingeslastFlip Kowlier begon dan aan een solo-carrière, in een geheel andere muziekstijl.Dit alles resulteerde in 't HOF dat twee jaar onafgebroken door Vlaanderen toerde, en onvermijdelijk geconfronteerd werd met het fenomeen routine. Een hardverdiende rustpauze werd ingelast, die uiteindelijk drie jaar zou duren.

In die drie jaar bracht Flip zijn solo-debuut, OCHARME IK, uit (bij PETROL RECORDS), en oogstte hij zijn grootste successen tot dan toe. Serge sloot zich op in zijn kamer en kwam op de proppen met de eerste aflevering van zijn LUCHA LIBRE, een 64 pagina's tellende actie-avonturen strip.

Na de solo-uitstappen beseft 't HOF dat ze elkaar missen en plannen ze een comeback.telen. In mei 2002 verschijnt eindelijk de eerste nieuwe single, KOM MOR IP, een bewerking van een idee van partner-in-crime Piet Stellamans. In oktober 2002 verschijnt dan ook het langverwachte derde album, ROCKY 7, en SLAET IP MIN GAT wordt de tweede single uit dat album. Met nieuwe motivatie, nieuwe energie, en een drive als nooit tevoren heroverde 't HOF opnieuw de Vlaamse harten. De groep kreeg in 2003 een TMF Award in de categorie 'Beste R&B / Rap Nationaal'.

(Laatste update: okt. 2003; Auteur: Dirk Houbrechts & 'T Hof Van Commerce)
Flanders Arts Institute

Expertise centre for performing arts, music and visual arts.