Skip to main content

Guy Van Nueten

Guy Van Nueten


Voormalig toetsenman van The Sands, maar ook opgemerkt als pianist bij Tom Barman, met wie hij samen een live-album uitbracht.

Guy Van Nueten (°1965) is pianist, componist en producer. Al op vijfjarige leeftijd kreeg hij pianolessen en in zijn tienerjaren raakte hij geïnteresseerd in popmuziek. Toch studeerde hij eerst economische wetenschappen aan de universiteit van Antwerpen voor hij zich volledig aan een muzikale carrière wijdde. Die carrière begon Van Nueten in de Belgische pop- en rockscène. In de jaren 1990 was hij songschrijver en toetsenist bij The Sands, waarmee hij in 1992 de hit April and June uitbracht. 

Na het opdoeken van die band, begon Van Nueten in 1998 studies harmonie en compositie aan het conservatorium van Antwerpen, waar hij ook pianoles kreeg van pedagoog Jacques De Tiège. Van Nueten liet de popwereld evenwel niet los en hij werkte onder andere samen met de Belgische bands dEUS, Zita Swoon, Admiral Freebee… Belangrijk was het project Live uit 2003, waarin Van Nueten op piano samen met Tom Barman enkele herinterpretaties van dEUS-nummers en muziek van onder meer Joni Mitchell, Nick Drake, David Bowie en Serge Gainsbourg bracht. 

Van Nueten schreef ook heel wat theater-, film- en dansmuziek. Hij werkte voor toneelhuizen De Roovers, Toneelhuis, Laika en hetpaleis. Voor die twee laatste componeerde hij in 2005 de partituur voor Soepkinders. Deze musical werd met de Vlaamse Musical Award bekroond. Ook met dansgezelschappen wpZimmer, Compagnie Malka en les Ballets C de la B werkte Van Nueten al geregeld samen. Hij voorzag in 2004 Koen Augustijnens bejubelde dansvoorstelling Bâche van een muziekpartituur. Filmscores maakte Van Nueten voor onder andere Pâques au tison (2002), Eva (2006), Pulsar (2011) en Le miroir d’Artaud (2016). Hij was ook één van de artiesten die muziek leverde voor Ex Drummer (2007) van Koen Mortier. Vaak treedt hij, op piano of met synthesizer en laptop, zelf als uitvoerder op in zijn eigen composities.

Met het album Merg uit 2009 begon Van Nueten aan een solo pianotrilogie waarin hij zich als (post-)klassiek pianist-componist laat zien. In 2019 kwam Contact, het sluitstuk van die trilogie, bij Sony Classical uit
Flanders Arts Institute

Expertise centre for performing arts, music and visual arts.