Skip to main content

Edward De Geest

Edward De Geest


organist

Geboren te Lochristi genoot Edward De Geest -na de oude humaniora- een uitgebreide muzikale opleiding voor algemene muzikale vorming, geschreven harmonie, praktische harmonie, contrapunt, fuga, muzikale analyse en vormleer, muziekgeschiedenis, gregoriaans, orgel en improvisatie aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen en het Koninklijk Conservatorium van Gent. Zijn studies werden er bekroond met de eerste prijs voor fuga en het hoger diploma voor orgel grote onderscheiding en aantekening voor orgelimprovisatie. Hij was leerling in de orgelklas van prof. Stanislas Deriemaeker, ere-organist van de Antwerpse kathedraal, en kreeg nadien privé-onderricht van prof. Gabriël Verschraegen,, toenmalig organist van de Gentse kathedraal.

Nadien onderscheidde hij zich tijdens diverse orgelwedstrijden, concerteert sedertdien geregeld in binnen- en buitenland, trad daarbij op in vele belangrijke muziekcentra in zestien Europese landen, de voormalige USSR, de USA en gaf daarbij tot op heden méér dan 475 concerten en recitals. Van 1974 tot 1990 was hij als leraar orgel en harmonieleer verbonden aan meerdere academies en als lesgever aan het Gentse conservatorium; in 1990 volgde zijn aanstelling tot directeur van de Academie voor Muziek en Woord van Eeklo, in welke stad hij in 2003 de cultuurprijs ontving voor zijn promotie van de orgelkunst, en dit zowel nationaal als internationaal.

Op 1 oktober 1994 werd Edward De Geest benoemd tot organist-titularis van de Sint-Baafskathedraal van Gent. Vanuit deze schitterende kathedraal, met haar monumentaal Klaisorgel in de bovenkerk en het fraaie Collonorgel in de benedenkerk, werkt hij actief mee aan de bloei van de orgelkunst, enerzijds als liturgisch organist tijdens diverse vieringen en pontificale diensten en anderzijds als concertorganist en stuwende kracht voor de talrijke orgelrecitals van het Gents Orgelcentrum waarbij ook binnen- en buitenlandse gastorganisten optreden. Hij is tevens leider van de historische orgelconcerten van Watervliet.

Zijn discografie vermeldt radio- en televisieopnames voor nationale en internationale zenders (Klara, Radio RTBF, Rias-Berlin, Televizione Catalonia-Espagnole) en CD’s met werk van Bach en orgelcomponisten uit de 17de tot de 20ste eeuw. Als lid van de Diocesane Commissie voor het Kunstpatrimonium van het Bisdom Gent geeft hij geregeld advies voor het herstel, ombouw of nieuwbouw van kerkorgels.

Op 4 mei 2003 werd Edward De Geest te Parijs onderscheiden met het “Diplôme de Médaille de Vermeil de la Société Académique Fraçaise Arts-Sciences-Lettres” voor zijn inzet voor de verspreiding van het Franse orgelrepertoire.




Flanders Arts Institute

Expertise centre for performing arts, music and visual arts.