Skip to main content

Ghalia Benali


Ghalia groeide op binnen een erg artistieke familie in het zuiden van Tunesië. Vanaf haar kleutertijd werd ze door allerlei muziek en poëzie doordrenkt : Franse chansons; Egyptische en Indische musicals; melodieën uit Syrië en Irak en de ‘tartil’, de gezongen lezingen uit de Koran, en de dichtkunst van Oum Kalsoum.

Ze zingt met een ongelofelijke expressie en een sterke sensualiteit met een stem die aan je huid kleeft. Naast zangeres is ze ook danseres, actrice en beeldend kunstenaar.

Ghalia is geboren in Brussel in 1968. Op driejarige leeftijd vertrekt ze met haar familie opnieuw naar Tunesië waar ze verder opgroeit en studeert tot haar 21. Reeds als kleuter zingt ze en doet ze Arabische en Indische dansen op familiefeestjes.

Na haar wetenschappelijke opleiding in Tunis, komt ze in 1988 opnieuw naar Brussel om er in St. Lucas ‘Grafiek’ te studeren. Ze besluit in België te blijven en wil snel de melancholie van haar kinderparadijs en het geluk dat ze daar kende, met het publiek delen. Door het zingen ontmoet ze ook andere even rijke en knappe culturen. Het is ook een manier om zichzelf beter te leren kennen en haar plaats te vinden binnen de verschillende culturen.

Ze zingt voor het eerst in de Amadeus te Brussel maar wordt snel op toernee uitgenodigd naar Portugal en Andalousië, waar ze de rijkdom van de flamenco ontdekt. Ghalia speelde met o.a. Yoda (didgeridoo, djembé, klarinette,…), Alpalna (Arabo-Indisch), Timnaa (Spaans-Arabisch), Mâäk’s Spirit (Arabo-jazz) en Hh Kaly (DJ en Arabo-Indische zang).

In 2000 nam ze voor het bekende platenlabel ‘Network’ de CD ‘Wild Harissa’ op met de groep Timnaa.

In 2001 creëerde ze het project Kafichanta rond het arabisch cabaret van de jaren 1920 tot nu.

Momenteel werkt ze aan haar muzikaal project ‘Romeo en Leila’ waarmee ze in mei 2006 een CD uitbracht die werd geïllustreerd met haar collages.

Als actrice speelde ze in 1999 de rol van Meriem in ‘La Saison des hommes' van de Tunesische Mouffida Tiatli. In 2001 speelde ze de rol van danseres in de film ‘Swing’ van Tony Gatliff.

Ze maakt ook talrijke collages met als thema ‘ritueel van het weervinden van mezelf’. Met deze collages stelt ze regelmatig tentoon in galerijen en culturele centra.
Flanders Arts Institute

Expertise centre for performing arts, music and visual arts.