Skip to main content

Universiteit Gent


Faculteit Letteren en Wijsbegeerte


Bachelor in de Kunstwetenschappen

De Universiteit Gent onderscheidt zich van de andere Vlaamse universiteiten met het uitzonderlijke concept van de opleiding Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen. De opleiding start met een algemeen omkaderende basisopleiding en een eerste kennismaking met de studie van de verschillende artistieke disciplines en streeft vervolgens progressief naar verdieping in de specifieke vakgebieden én interartistieke confrontaties.
 De artistieke disciplines die aan bod komen zijn: Muziek en Podium- en Mediale Kunsten enerzijds en Beeldende Kunst en Architectuur anderzijds.

(www.opleidingen.ugent.be/...)

Master in de Kunstwetenschappen

Door uitsplitsing van de verschillende opties naar specifiek artistieke disciplines toe, zet de master aan tot verdieping in elke afzonderlijke artistieke discipline. Doordat studenten 20 studiepunten zelf kunnen invullen, biedt de Master kunstwetenschappen de mogelijkheid tot een aantal combinaties. Inzichten in de gekozen specialisatie kunnen worden gerelateerd aan andere artistieke disciplines. Uit die multidisciplinaire aanpak kunnen nieuwe lijnen van onderzoek worden ontwikkeld. 
 
 De onderzoeksseminaries beeldende kunst zijn geënt op de studie van oude kunst enerzijds en de studie van de moderne en actuele kunst anderzijds. Het onderzoek m.b.t. oude kunst is sterk historisch gericht met aandacht voor het culturele, sociaal economische en politieke kader. Het onderzoek m.b.t. moderne en actuele kunst wordt ondersteund door kennis van actuele kunsttheorieën en is gericht op historisch en thematisch onderzoek met aandacht voor interdisciplinariteit. Ook de comparatieve studie van de beeldende kunst wordt gestimuleerd en spitst zich toe op synchroon onderzoek (periodiek gebonden: oude of moderne en actuele kunst) of diachronisch onderzoek met verankering in de moderne of actuele kunst. 

(www.opleidingen.ugent.be/...

Bibliotheek Kunstwetenschappen

De Bibliotheek Kunstwetenschappen, kortweg Kunstbib, is een wetenschappelijke bibliotheek die behoort tot de vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Zij is ondergebracht in het vroegere Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde (HIKO): een ontwerp van Henri Van de Velde.
De lichtgevoelige architectuur schept de geschikte omgeving om zich ten volle in het kunstonderzoek te verdiepen. De opeenvolgende kleinschalige tentoonstellingen confronteren de gebruikers met de praktijk van de hedendaagse beeldende kunst.

(www.kunstbib.ugent.be

Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen


Bachelor in de Communicatiewetenschappen 

De Bachelor communicatiewetenschappen is een academisch-wetenschappelijke studierichting. De academische bachelor onderscheidt zich duidelijk van de vele praktijk- en beroepsopleidingen op communicatievlak in het hoger onderwijs buiten de universiteit (professionele bachelors). De finaliteit is dus geen praktische beroepsopleiding: de klemtoon ligt op een generalistische opleiding waarbij inzicht in en het kritisch nadenken over media en communicatie in een brede maatschappelijke context centraal staan. Voorop staat het verwerven van wetenschappelijke kennis en vaardigheden binnen het vakgebied, in casu de communicatiewetenschap. De nadruk ligt daarom op theoretisch onderbouwd wetenschappelijk onderzoek. Dit impliceert ook de studie van de productie, distributie en receptie van communicatieboodschappen. Een optimale afstemming op de arbeidsmarkt maakt deel uit van de opleiding.

(www.opleidingen.ugent.be/...

Master in de Communicatiewetenschappen (film- en televisiestudies)

Binnen de afstudeerrichting Film- en Televisiestudies ligt de klemtoon op de rol van de mediale beeldcultuur, op een grondige kennis en analyse van audiovisuele producten en op de rol van mediaproducten in de maatschappij. De student verwerft inzicht in het functioneren van de audiovisuele media, zowel vanuit een politiek-economisch, cultureel, als beleidsmatig perspectief, met bijzondere aandacht voor de (inter)nationale, historische, sociaal-economische en culturele aspecten van film en televisie. De opleiding beoogt de vorming van zelfstandige en kritisch ingestelde beeldprofessionals die in staat zijn op academisch masterniveau te werken binnen sectoren die zich bezighouden met de productie, distributie en vertoning van film- en televisieproducten, evenals binnen sectoren die zich inlaten met beleid, onderzoek of onderwijs inzake mediale beeldcultuur. 

(www.opleidingen.ugent.be/...

 



Makers

We try to list as many artists and organisations that collaborated on stage performances in Flanders.

Flanders Arts Institute

Expertise centre for performing arts, music and visual arts.