Skip to main content

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen


De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten biedt volgende opleidingen aan:

  • Bachelor/ Master in de beeldende kunsten met als afstudeerrichtingen Vrije kunsten, Fotografie, Juweelontwerp en edelsmeedkunst, Mode, Theaterkostuum en Grafisch Ontwerp.
    Binnen de afstudeerrichting Vrije Kunsten zijn er vier keuzetrajecten:
    beeldhouwkunst
    Het hoofddoel van de opleiding beeldhouwen is het ruimtelijk onderzoek aan de hand van de studie en de analyse van de natuur, in de eerste plaats van de menselijke figuur. Je wordt geconfronteerd met de belangrijkste materialen en technieken. Er worden praktijkopdrachten gegeven, waarvan de uitvoering de persoonlijke artistieke wereld moet weerspiegelen. Er wordt een breed scala van technieken aangeleerd: van het opbouwen van een figuur in klei of was over het mouleren naar het steenkappen; ook werken in metaal is mogelijk.
    schilderkunst
    In vergelijking met gelijksoortige Europese kunstopleidingen biedt schilderen een specifieke vorming. Hierdoor krijg je een evenwicht tussen vakbekwaamheid en persoonlijke artistieke beleving. Met respect voor de traditie wordt een degelijke en vakkundige basis meegeven. De eigentijdse problematiek van de schilderkunst wordt onderzocht. Deze opleiding wil antwoord bieden aan jouw verwachtingen als jonge kunstenaar die op zoek is naar een eigen identiteit in de wereld van de hedendaagse beeldende kunsten.
    vrije grafiek
    Grafische technieken zijn een middel tot de eigen creatieve expressie. Het gaat om een volwaardige kunstvorm die de mogelijkheid biedt om van een prent meerdere afdrukken te maken, zodoende het als kunstwerk te vermenigvuldigen. Je kan er diverse technieken leren: de hoogdruk waartoe de houtsnede, linosnede en houtgravure behoren, de diepdruk met de ets, droge naald, aquatint, vernis-mou, mezzotint en burijngravure en tenslotte de vlakdruk met de lithografie of steendruk, en de zeefdruk.
    In Situ³
    De discipline bevindt zich op het grensgebied tussen vrije kunst en architectuur. Je gaat steeds uit van een bepaalde locatie en je realiseert je werk in samenhang met de omgevende architectuur, de urbanistische of landschappelijke omgeving van de plaats. Je leert ontwerpen en maquettes te maken en ze af te stemmen op de karakteristieken van een gegeven ruimte, zowel wat schaal, volume als kleur betreft. Een goed monumentaal ontwerp vereist een grondige kennis van architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst.
  • Bachelor/ Master in de conservatie en de restauratie
    De Hogeschool Antwerpen heeft in Vlaanderen de enige erkende opleiding restauratie/ conservatie in huis. De opleiding vormt jonge restaurateurs die op een ethische en kwaliteitsvolle wijze ons waardevol patrimonium verzorgen, restaureren en beheren. 
  • Specifieke lerarenopleiding beeldende kunst
  • Specifieke lerarenopleiding conservatie en restauratie


Makers

We try to list as many artists and organisations that collaborated on stage performances in Flanders.

Flanders Arts Institute

Expertise centre for performing arts, music and visual arts.