Skip to main content

Dahlia Pessemiers Benamar

headshot


Dahlia Pessemiers Benamar (°1975) volgde de kleinkunstopleiding aan de Studio Herman Teirlinck waar ze in 1998 afstudeerde. Sindsdien duikt Dahlia op als actrice in diverse theatergezelschappen (De Roovers, Walpurgis, het Toneelhuis, het Paleis, Action Zoo Humain, Nt Gent…) en werkt ze in regies van Arne Sierens, Jellie Schippers, Mannah De Pauw, Luk Perceval e.a. Naast het podium speelt Dahlia zowel in binnen- en buitenland mee in  tv-reeksen en films. Zo is ze te zien in o.a. Zéro Default (Arte), Coppers, Je suis mort mais j’ai des amis, Deadline 14-10, Braided Love, Bullets, ... haar bekendste rol is die van Zohra el Zarkaoui in de Eén-reeks De Ridder. Als maker ontwikkelt ze een heel eigen parcours binnen het muziektheater. Zo richtte Dahlia Dunia vzw op waar ze haar eerste creaties ontwikkelt steeds met een gemengde cast en waarin ze verschillende talen en muziekgenres laat samensmelten. Ze schrijft en speelt in samenwerking met Sam Touzani, MozaIk (2010), een solovoorstelling met muzikale ondersteuning van Tomas De Smet en Myrddin De Cauter. Als artist in residence van het voormalige Zuiderpershuis creëert en schrijft ze o.a; Secret Gardens (2011) dat de gevangenen van Tazmamart in Marokko belicht, gebaseerd op de roman van Tahar Ben Jelloun.
Onder Dunia start Dahlia samen met andere makers een langdurig onderzoek naar Maghrebijnse vertellingen en met het kinderkoor Shanti Shanti  ontstaat er een nauwe samenwerking met Met X.
Dahlia geeft inclusieve workshops en regisseert (Roberto Olivan, Vilanella, slam poetry, piazza del arte, Bronkx, Tutti Fratelli, Kopergieterij) , schrijft en creëert kindervoorstellingen voor o.a; het Paleis . De voorstelling Baba (2013) werd gepubliceerd in Vlaanderen en Frankrijk. (uitgeverij Lansman) 

Samen met diverse makers herschreef ze Dunia tot de nieuwe compagnie Silence Radio, samen werken ze aan inclusieve producties met dove en horende acteurs en schrijvers. Zo ontwikkelde ze in het kader van een Europees project (ABBA) de voorstelling Kukunor van de Finse schrijver Eero Enqvist. En gaat de voorstelling Portici in première najaar 2023. Dahlia was de laatste jaren vooral te zien als actrice in Action Zoo Humain producties en de NTGent trilogie The sorrows of Belgium  (2022) (Luk Perceval). Makers

We try to list as many artists and organisations that collaborated on stage performances in Flanders.

Flanders Arts Institute

Expertise centre for performing arts, music and visual arts.