MASEREEL
MASEREEL is een hedendaags kunstencentrum dat een kunstenaarsgericht artistiek programma combineert met een internationale residentiewerking voor kunstenaars en critici en daarbij bijzondere aandacht besteedt aan printed matter-at-large. Binnen de artistieke werking produceert en presenteert MASEREEL hedendaagse beeldende kunst, brengt het kunstenaarspublicaties en edities uit en organiseert het evenementen zoals artist talks en een kunstenfestival.
Even fundamenteel is de internationale residentiewerking, die de voorbije decennia is uitgegroeid tot een van de meest uitdagende en inspirerende omgevingen voor kunstenaars en critici om printed matter in al haar facetten te onderzoeken of in te schakelen binnen een bredere praktijk. Gelegen in een bosrijke omgeving en voorzien van een dynamische grafische werkplaats, ligt de nadruk vooral op ontwikkeling, creatie en dialoog. Ontwikkelingsresidenties vormen het zwaartepunt van de residentiewerking en zijn bij uitstek gericht op hedendaagse kunstenaars die tijdens een intens werkverblijf van zes weken de eigen artistieke praktijk wensen te verbreden en te verdiepen. Daarnaast organiseert MASEREEL ook kortlopende residenties voor critici, alumni, kunstenaarscollectieven en studenten.
Waar tot begin 2025 de oorspronkelijke naam werd ingekort tot Frans Masereel Centrum, draagt het kunstencentrum sinds 10 maart 2025 de naam MASEREEL. Daarmee wordt zowel de rijke geschiedenis als de roepnaam omarmd. Tegelijk maakt de naamswijziging duidelijk dat MASEREEL geen kenniscentrum is over beeldend kunstenaar Frans Masereel en zich evenmin als instituut positioneert. MASEREEL beschouwt zichzelf als een eeuwige start-up waar de kunstenaar – als maker en als figuur – centraal staat.
De keuze voor MASEREEL als nieuwe naam vormt het sluitstuk van een recente herprofilering als kunstencentrum met een tweeledige kerntaak (artistieke en residentiewerking), maar zeker geen eindpunt. Zo organiseert MASEREEL vanaf 2025 elke twee jaar de internationale biënnale RHIZOMA, op en rondom de eigen site. Daarnaast wordt achter de schermen gewerkt aan de ontsluiting van een uitgebreide collectie voor onderzoekers, en zullen residenten vanaf 2026 in een gloednieuw kunstenaarspaviljoen verblijven.