Hanne Deneire
Hanne Deneire, geboren te Hasselt op 23 juni 1980, studeerde van 1998 tot 2003 compositie aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen bij Wim Henderickx en Luc Van Hove . Daarbij combineerde ze de studies basklarinet en piano. Al tijdens haar studies behaalde ze verschillende prijzen. In 1999 won ze met haar eerste concertwerk “Mitä” de Aquarius-compositiewedstrijd. Het werk werd gecreëerd door de Beethoven Academie onder leiding van Jan Caeyers. In 2000 ontving ze de Beurs van de Stichting Conservatorium Antwerpen.
Naast muziek is ook dans één van haar passies. In 2001 vatte ze aan het Hoger Instituut voor Dans te Lier een studie choreografie aan, wat zich in februari 2002 vertaalde in een eerste choreografie “Samree”. Daarnaast werkte ze samen met Hush Hush Hush Company en CC Berchem aan het dansproject “Bobo in Paradise” (2001-2002). Ook als uitvoerend muzikant blijft ze actief. Zo werkte ze als basklarinettiste in 2006 samen met Eric Raevens (dans) en Eric van Thillo (tekst). Ze realiseerden een jongerenvoorstelling “Jot”, die in heel wat Vlaamse zalen te zien was.
Hanne Deneire schreef reeds muziek in opdracht van befaamde ensembles, zoals Oxalys, I Solisti del Vento, Quince Quartet, Syrinx, het Leuvens Alumni Orkest, het Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen en vele anderen. In 2010 was Hanne composer in residence bij het HERMESensemble, waaruit een intense samenwerking vloeide. Het label Phaedra publiceerde haar eerste cd “hommage van Hanne Deneire”, in Flanders’ Fields, vol. 63 in samenwerking met Ensemble Hommages. Deze werd in juni 2011 bekroond met een gouden label. Beeldenstorm wijdde in 2010 een complete cd aan de muziek van Hanne: “17.912 dagen geboeid door schoonheid”.
In maart 2011 ontving Hanne de Gouden Klaproos van Sabam in de categorie “klassieke muziek/ kamermuziek”.
Naast haar compositorische activiteiten is Hanne Deneire geboeid door de kracht van muziek. Ze wil mensen via muziek een stapje verder brengen in het leven. In 2003 ontving ze voor haar werk met hoogbegaafde kinderen de prijs “sociaal engageerde kunstenaar” van de Koning Boudewijn Stichting. Nadat ze een jaar psychologie aan de VUB studeerde, ging ze in 2006 aan de slag als muziektherapeute en specialiseerde ze zich aan de Guildhall School of Drama and Music in Londen verder in compositie en community art. Elke dag ervaart ze in “House of Music”, waarvan ze de oprichter en directeur is, hoe muziek het leven van iemand kan veranderen. De ManiMelo methode – ontstaan uit haar denken als componist – brengt ieder kind of volwassene in contact met muziek, ongeacht leerproblemen, leeftijd of achtergrond. Creatie en een persoonlijke aanpak staan centraal in de werking van “House of Music”.
Van 2007 tot 2012 was Hanne als docent en onderzoeker verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Als oprichter en directeur van House of Music werkt ze haar gecertificeerde ManiMelo muziekmethodiek verder uit. Ook haar boek “Een andere dementie in muziek” over muziek en dementie is ondertussen vertaald naar het Engels en het model wordt over de grenzen toegepast.