Het Kamerorkest
Het Kamerorkest is een strijkorkest dat zich voornamelijk toespitst op het repertoire vanaf de romantiek tot en met de 21ste eeuw. Daarbij wordt bijzondere aandacht besteed aan creaties van hedendaagse componisten.
Sinds 2007 leidt chef-dirigent Ivan Meylemans Het Kamerorkest. In samenspraak met Dirk Coutigny, intendant van Het Kamerorkest én het Symfonieorkest Vlaanderen, wist Meylemans aan de hand van uitgekiende concertprogramma's en uitstekende solisten uit binnen- en buitenland nieuwe wegen te bewandelen. Dankzij zijn begeesterde aanpak is Het Kamerorkest sindsdien uitgegroeid tot een veelzijdig strijkorkest dat diverse concertreeksen organiseert in Brugge, Gent en Ieper. Bovendien begeleidde Het Kamerorkest onder zijn leiding de finalisten van het Concours International de Saxophone ‘Adolphe Sax' in Dinant (november 2010) en was het te gast in diverse cultuurhuizen in Vlaanderen.
Samen met stervioliste Ning Kam, tweede laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd 2001, gaat Het Kamerorkest vanaf 2011-2012 een nieuwe richting uit. Hierbij neemt de solist de rol van dirigent én solist op zich tijdens de tuttiwerken en solopassages. Ning Kam bewees reeds dat deze formule gewaardeerd wordt door het publiek én het orkest tijdens concertreeksen als ‘Distant Light' (november 2009) en ‘Kammersymphonie' (oktober 2010). Vanaf het concertseizoen 2011-2012 neemt zij dan ook de functie van artistiek leider van Ivan Meylemans over en zal ze samen met Dirk Coutigny de muzikale toekomst van Het Kamerorkest verder uitstippelen.
Het Kamerorkest kent een lange geschiedenis binnen de Vlaamse muziekcultuur. Meer dan 35 jaar droeg dit orkest de naam ‘Collegium Instrumentale Brugense'. Stichter-dirigent Patrick Peire gidste het orkest langsheen bijzonder mooie projecten waarbij hij zich voornamelijk toespitste op werken uit de barok en het classicisme. Een zeer uitgebreide en gevarieerde discografie met meer dan veertig cd's, die zowel gekende als minder gekende componisten en muziekwerken bevatten, getuigt van zijn creatieve en succesvolle loopbaan.
In 2007 werd de focus verschoven: muziek uit de vroege barok tot de periode van het classicisme werd meer en meer vervangen door muziek uit de romantische periode en hedendaagse muziek.
Sinds 2009-2010 engageert Het Kamerorkest zich voor een project dat de participatie van jongeren stimuleert tijdens concerten met klassieke muziek. Hiervoor werkt Het Kamerorkest nauw samen met leerkrachten muzikale opvoeding en esthetica van het Lyceum en de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord van Ieper. Tijdens deze (muziek)lessen kunnen de leerlingen kennismaken met het repertoire van een strijkorkest en met het muzikale leven van een solist, dirigent of componist. Dankzij dit project leren jongeren klassieke muziek beter begrijpen en waarderen.
(info: www.hetkamerorkest.be)