Skip to main content

Koen Theys

The Battle of Waterloo


Koen Theys is één van de pioniers van de videokunst in België. Nog tijdens zijn studies (op twintigjarige leeftijd) werd videowerk van hem aangekocht door het MOMA in New York. Sindsdien werd zijn werk over de hele wereld vertoond, van Europa en Rusland tot de Verenigde Staten en Azië. 

Het internationale succes van zijn videowerk als student, lag aan de basis voor de oprichting van de eerste videokunstafdeling in een Belgische kunsthogeschool (Sint Lukas, Brussel in 1985). Na zijn studies, in 1989, richtte hij, samen met zijn broer Frank Theys en een paar vrienden, het centrum voor nieuwe mediakunst ARGOS in Brussel op, dat sindsdien is uitgegroeid tot een internationaal gerenomeerd platform voor videokunst en nieuwe media. Tevens startte hij in 2004 de videokunstafdeling van de Sint Lucas hogeschool in Antwerpen, waar hij nog steeds lesgeeft. 

Hoewel zijn foto- en videowerk altijd de basis van zijn œuvre is gebleven, kan Koen Theys toch beschouwd worden als een typische post-medium kunstenaar, omdat hij daarnaast ook sculpturen, installaties en performances maakt. Een constante in dit werk is de critische deconstructie van iconen uit de moderne cultuur. Met minimale interventies (displacements, verdubbelingen, morphings, …) transformeert hij deze iconen tot ze als het ware tegen zichzelf beginnen te ageren. Helden en stars uit de kunstgeschiedenis en de amusementswereld worden op die manier getransformeerd tot decoratieve 'massa-ornamenten' of fantastische architectonische settings, waarbij steeds een kritische ondertoon aanwezig blijft. Deze anti-show shows streven ernaar om moderniteit en post-moderniteit tegen elkaar uit te spelen.

 


The Battle of Waterloo
PATRIA (Vive le roi ! Vive la république !)
Fanfare, Calme & Volupté
Fanfare, Calme & Volupté
Girls & Philosophers
Girls & Philosophers
The Vanitas Record
The Vanitasrecord
The Dynamite Show
Meeting William Wilson
Starring
Het Huis van Jan Hoet
Mediastudies (after Heinrich Hoffmann)
Ornamente des Willens
The Thousand Faces of God
Mouvement Académique
Busby Berkeleys Village
Die Walküre
Das Rheingold
Diana
Crime 01


Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.