M&M "Sensations"
Het Mens&Machine-ensemble van de 21ste eeuw
Software: Gmt, PureData en Sonar 03 / Producer's Edition
Hardware: Robot Orchestra, sensoren, laptops, picradars, hybrid sensor, HY, PIR Sensor, Distance controlled sensors, sonar,...
duur: afhankelijk van de samenstelling van het programma
De in de Stichting Logos ontwikkelde sensoren (picradars, hybrid sensor, sonar,...) formuleren in zekere zin een actueel antwoord op de speeltechnische problemen waar elke klassiek getrainde musicus nog steeds mee kampt, namelijk de ellenlange vervolmaking die hij per slot van rekening nog moet doormaken op instrumenten die in geen eeuwen meer qua vorm of hoedanigheid geëvolueerd zijn. De sensoren die Godfried-Willem Raes heeft ontwikkeld overbruggen de leemte tussen het lichaam dat zich uitdrukt en de dienovereenkomstige klank; het is een rechtstreekse uitwerking van de lichamelijke acties, een perfect synchrone belichaming van wat het lichaam aan muzikale gestiek oproept.
Stichting Logos
Dr. Godfried - Willem Raes (componist - instrumentenbouwer - artistiek directeur)
Moniek Darge (componist - performer)
Kristof Lauwers (componist - programmeur)
Sebastian Bradt (componist - orchestrator - performer)
Kris De Baerdemacker (componist)
Barbara Buchowiec (componist - altviolist)
Hans Roels (componist - softwareontwikkelaar)
Xavier Verhelst (orchestrator)
Marian Deschryver (danser - performer)
Emilie De Vlam (danser - performer)
Stichting Logos is een centrum voor experimentele muziekproductie en voor de promotie van nieuwe muziek. Elke maand kan men een viertal concerten meemaken in de Logos Tetraëder waarin de vernieuwende, niet-commerciële muziek in al haar diversiteit aan bod komt. Dat betekent zowel elektronische muziek, muziekperformances, muziektheater, klassiek-hedendaagse muziek, audio-art installaties en natuurlijk ook het M&M-ensemble. Voorts beschikt de stichting over een uitgebreid archief- en documentatiecentrum, een studio voor elektronische muziek en een researchlabo. Godfried-Willem Raes, artistiek leider van M&M, heeft meer dan veertig muziekrobots gebouwd, elk met een unieke klank. Het robotorkest bestaat zowel uit geautomatiseerde bestaande muziekinstrumenten als uit nieuwe uitvindingen zoals bijvoorbeeld kwarttooninstrumenten en "noise" - instrumenten met namen als 'Psch', 'Flex', 'ThunderWood', ... Op de Logos website vindt men een overzicht van alle automaten met foto en beschrijving onder deze link:
http://logosfoundation.org/instrum_gwr/automatons.html
M&M was te gast op tal van binnenlandse en buitenlandse festivals zoals Transit Festival, Corpus05 Brugge, D.Avantgarde, ComputerMusic Festival Köln (Duitsland), Lille2004 (Frankrijk), Festival in de Branding en Adventures Festival (Nederland), Audio Art Festival (Polen) Rümlingen (Zwitserland), Denia (Spanje), Macerata New Music Festival (Italië), Jauna Muzika (Litouwen) en heeft reeds samengewerkt met componisten en uitvoerders als Champ d'Action, Warren Burt, Steffen Schleiermacher, Moritz Eggert, Klarenz Barlow, Mark Applebaum, Karlheinz Essl, Michael Manion, Bruno Spoerri, Rainer Boesch en vele anderen. Veel componisten hebben speciaal nieuw werk gemaakt voor het M&M-ensemble.
M&M is een muziekensemble dat performances brengt waarbij muzikanten samenspelen met een muziekautomatenorkest. Wat de performances zo bijzonder maakt, is dat de automaten bewegingen van dansers kunnen zien of het samenspel van musici horen, hierop reageren en dan op hun beurt muziek maken. Echte muziekrobots dus. Dit resulteert in een volledig rapport van bijna twintig jaar praktisch gericht en experimenteel onderzoek naar de mogelijkheid van de bouw van een nieuw en volwaardig non-impact muziekinstrument en de beperkingen eraan verbonden. Hiermee is bedoeld, een muziekinstrument dat vanuit lichaamsbeweging (motoriek) rechtstreeks een expressief relevante controle mogelijk maakt van de geproduceerde klanken en hun samenhang. In zekere zin zou men het dus een studie in muzikale werktuigkunde kunnen noemen. Eigentijdse experimentele organologie dus.
Dit brengt een geheel nieuwe manier van muziek maken met zich mee. De composities worden op het moment zelf gerealiseerd en het verloop ervan wordt volledig bepaald door wat er zich op het podium afspeelt. Tussen mens en machine ontstaat een boeiende wisselwerking, een nieuwe klankwereld en een verrassende muziekbelevenis. Elke maand speelt het M&M-ensemble een themaconcert in de Logos Tetraëder in Gent en het brengt er een gevarieerd programma met telkens een reeks gloednieuwe composities. Men hoort er een mix van interactieve, experimentele composities met performers, werken voor instrumentalisten en automatenorkest, en muziekstukken die door het automatenorkest zelfstandig gespeeld worden. Kortom, een gevarieerd en boeiend programma voor wie zin heeft in een muzikaal avontuur. Een heuse sensatie voor oor & oog.
Logos Tetraeder, Gent