LAb[au] Manuel Abendroth, Jerome Decock, Els Vermang

  • kunstenaar
LAb[au] is het laboratorium voor architectuur en urbanisme van Manuel Abendroth, Jérôme Decock en Els Vermang.
LAb[au] is een studio die in 1997 opgericht werd met als doel de invloed van geavanceerde technologie op het concept van kunst te onderzoeken. Met een achtergrond in architectuur gaan haar leden en projecten de dialoog aan met de ruimte en de wijze waarop deze gepland, beleefd en geconceptualiseerd kan worden in het informatietijdperk.
Zelfs indien de projecten ondergebracht kunnen worden bij urbanisme, design, kunst, muziek of dans, zijn ze alle gebaseerd op het architecturale denken. De klemtoon ligt op de relatie tussen architectuur, licht en technologie.
In cybernetische traditie betreffen de projecten van LAb[au] de processen en systemen gebaseerd op verschillende protocols. Het bepalen van deze spelregels wordt de belangrijkste kunst. De creatie van het proces dat de inhoud en de boodschap van het kunstwerk definieert, kan begrepen worden als gecodeerde architectuur.
Deze methode is gedetermineerd door technologische en artistieke parameters die LAb[au] kwalificeert als 'MetaDesign'. Het richt zich op de transcriptie van informatie en haar processen in textuele, grafische, visuele, sonische, ruimtelijke,... vormen en artefacten.
In de naam 'LAb[au]' schuilt een fonetische en letterlijke betekenis – enerzijds die van de Frans/Nederlandse term 'labo' die verwijst naar een experimentele benadering en anderzijds die van de Duitse term 'bau' die verwijst naar de constructie van projecten.
Deze alliantie tussen theorie en parktijk motiveerde de studio om in 2003 in het centrum van Brussel de galerij 'MediaRuimte' op te richten. De galerij is een typisch voorbeeld van LAb[au]'s transdisciplinaire en collaboratieve werking.
LAb[au] toonde haar werk in BOZAR (Brussel, 2009), Emoçao Art.ficial (Sao Paolo, 2008), Club|Transmediale (Berlijn, 2007), TENT. / Witte de With (Rotterdam, 2006), Centre Georges Pompidou (Parijs, 2004 + 2005), Sonar (Barcelona, 2004), New Museum (New York, 2003), Nabi Art Center (Seoel, 2003), ICA (London, 2002), Bauhaus (Dessau, 2001 + 2003), Louvre (Parijs, 2000), Ars Elektronica (Linz, 1999), naast vele andere.
 

Fout ontdekt op deze pagina?
Laat het ons weten.