Museum van Deinze en Leiestreek

  • Musea (Beeldende Kunst)
  • Tentoonstellingsruimte
Deinze
België
De collectie van het Museum van Deinze en de Leiestreek bestaat enkel uit werken gemaakt door kunstenaars die gewoond en/of gewerkt hebben in de streek rond de Leie. En dat zijn er heel wat! Denk maar aan Emile Claus, Albert Servaas, Roger Raveel,... Het museum heeft een afdeling plastische kunsten en een afdeling volkskunde.
COLLECTIE PLASTISCHE KUNSTEN
De collectie is in de zalen logischerwijs chronologisch voorgesteld, zodat de verschillende stijlen en evoluties goed te volgen zijn. Romantisch-realisme, impressionisme, symbolisme, expressionisme, surrealisme, figuratieve en abstracte stromingen zijn alle vertegenwoordigd.
De Leiestreek heeft dan ook uitzonderlijk veel kunstenaars aangetrokken sinds het laatste kwart van de 19de eeuw. In het museum zie je kunstwerken van onder andere Emile Claus, Constant Permeke, Gustave van de Woestyne, Frits Van den Berghe, Anna De Weert en Raoul De Keyser. 

VOLKSKUNDIGE AFDELING
Deze tweede afdeling in het museum bevat objecten betreffende folklore, nijverheid en geschiedenis. Uiteraard is ook deze verzameling van lokale aard en origine. Zozeer als de Leiestreek een trefpunt van kunstenaars was, was zij ook een nijver gebied met een rijk en heel typisch industrieel verleden. De beide industrieën die zo belangrijk waren voor Deinze in de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw - de zijdenijverheid en de productie van kinderwagens en -speelgoed - komen in de collectie uitgebreid aan bod. 

Fout ontdekt op deze pagina?
Laat het ons weten.