Kunstenpunt
Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.
Databanken proberen een werkelijkheid te beschrijven, maar zijn gedoemd om daarin te mislukken. De werkelijkheid is complexer dan eender welke rigide datastructuur. Bovendien zit je bij een databank ook met een cruciale vraag over “wie zit er in”, en wie dus niet. Ten volle bewust van deze cruciale kwesties wil Kunstenpunt de Kunstendatabank gebruiken als een manier om te spreken over selectie, exclusie en de transitie naar een meer inclusieve manier van werken.
De onderstaande criteria beschrijven de manier waarop deze databank in de afgelopen 30 jaar ontstaan is. De ontwikkeling van die databank is nooit af, en daarom nodigen we graag uit om te spreken met elkaar over deze criteria. Neem alsjeblieft contact op als je deel wil uitmaken van focusgroepen over dit thema, we verheugen ons op het gesprek!
De databank audiovisuele en beeldende kunst van Kunstenpunt biedt een selectie van professionele kunstenaars die een sterke link hebben met de (bovenlokale) Vlaamse en Brusselse kunstscene. Om deze database samen te stellen, baseren we ons op enkele selectiecriteria. Die selectiecriteria zijn zo opgesteld dat Kunstenpunt geen kwaliteitsoordeel velt over het gemaakte werk, maar de link met de (bovenlokale) Vlaamse en Brusselse kunstscene laat bepalen door de activiteit van de kunstenaar in die brede, regionale scene zelf. Het is helaas onvermijdelijk dat daarbij een aantal (types van) kunstenaars uit de boot vallen. Vandaar dat deze criteria ook niet “uitsluitend” worden toegepast. Iedereeen die zichzelf als professioneel kunstenaar ziet mag in de databank.
Deze databank is niet de enige manier waarop Kunstenpunt audiovisuele en beeldende kunstenaars ondersteunt. Zo organiseren we voor jonge, opkomende of ingeweken kunstenaars en curatoren allerlei initiatieven zoals bezoekersprogramma’s en oriëntatiesessies. Meer weten? Contacteer Lissa Kinnaer.
Iedereen die zichzelf als professionele kunstenaar actief in Vlaanderen identificeert is welkom in de databank. De onderstaande criteria helpen je om eventueel je eigen inschatting beter te onderbouwen.
Vlaamse professionele promotiegaleries kunnen opgenomen worden in de online databank als ze beantwoorden aan het volgende profiel:
Als je denkt aan zeker één van de bovenstaande criteria te voldoen, dan nodigen we je uit om een cv op te sturen. Mail daarvoor met Martine De Jonge. Vermeld het jaartal en de omschrijving van de eventuele subsidies die je ontving binnen het Kunstendecreet en/of geef een overzicht van je tentoonstellingen in een professionele kunstenorganisatie met bovenlokale uitstraling in Vlaanderen. Martine zal daarna je gegevens overnemen op deze website.
Stuur naar Martine De Jonge een omschrijving van de organisatie, vermeld het jaartal en de omschrijving van de eventuele subsidies die de organisatie ontving binnen het Kunstendecreet en/of geef een overzicht van relevante activiteiten van de organisatie binnen de hedendaagse professionele beeldkunsten. Martine zal daarna je gegevens overnemen op de website.
Wanneer een kunstenaar, organisatie of curator zijn activiteit stopzet of niet meer voldoet aan de criteria, dan worden zijn/haar gegevens uit het verleden niet verwijderd uit de databank, maar worden geen actuele gegevens meer toegevoegd. Je kan eventueel vragen om je naam niet meer zichtbaar te laten zijn.
Sinds 1993 verzamelt Kunstenpunt (toen nog Vlaams Theater instituut) gedetailleerde informatie over podiumproducties die gemaakt worden in de context van een Vlaamse subsidie. De reden hiervoor is dat het toekennen van de subsidie gebeurt na een kwaliteitsinschatting door een commissie van peers. Het subsidiesysteem staat echter al verschillende jaren onder druk en evolueert (bv. tax shelter). Omdat de verzamelde gegevens ook gebruikt worden voor onderzoeksdoeleinden kunnen we de selectiecriteria niet zomaar wijzigen. We zijn ons echter bewust van de groeiende kloof tussen het gesubsidieerde theater en het andere professionele theater. Kunstenpunt zoekt naar manieren om een betere dataverzameling op poten te zetten, die enerzijds de onderzoeksdoelstellingen van de gegevensverzameling niet op het spel zet, en anderzijds toch ook erkenning biedt aan een veranderend veld.
We publiceren informatie over muziekuitgaven zodra die verschenen zijn op een geperste drager (CD of Vinyl). Daarbij nemen we de gegevens over die gepubliceerd worden op de hoes of in het boekje van het album. We experimenteren met manieren om ook digitale releases te kunnen tonen in onze databank. Echter, bij digitale releases zijn er vandaag nog niet zulke gedetailleerde metadata beschikbaar, en het is ook zo een grote hoeveelheid waarvoor we nog geen systeem hebben om het in kaart te brengen.
Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.